Cieciorkowe kotleciki

16:58


Witajcie :)
Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na wspaniałe kotleciki z cieciorki, które skradły moje (i moich domowników) serce od pierwszego kęsa :) Wyjątkowy smak, mięciutka struktura, cudowne składniki - to właśnie bardzo sycące i idealne do lunchboxa kotleciki bez smażenia. Często je robię i zabieram ze sobą. Są idealnym posiłkiem, gdy nie mamy czasu na gotowanie. Można przygotować je wcześniej i przechowywać w lodówce przez kilka dni. Cudownie smakują same, ale również w towarzystwie warzyw, czy innych dodatków. Jeżeli ktoś lubi, można je obtoczyć w np. mące ryżowej i podsmażyć na oleju kokosowym. Osobiście uwielbiam wersję bez smażenia :)


Składniki:

  • ok. 2 szkl. suchej ciecierzycy
  • 2 żółte cebule
  • 2 marchewki
  • olej rzepakowy (u mnie z suszonych pomidorów, co daje dodatkowy smak)
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • mielony kminek
  • gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka mielona
  • suszony lubczyk
  • sól himalajska, pieprz
  1. Cieciorkę moczyć przez całą noc.
  2. Następnego dnia ugotować cieciorkę z dodatkiem kminu rzymskiego, czy owoców kopru włoskiego.
  3. Ugotowaną cieciorkę zmielić w maszynce.
  4. Na oleju rzepakowym zeszklić posiekaną cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać startą na drobnych oczkach marchew i dobrze wymieszać. 
  5. Do zmielonej cieciorki dodać cebulę z marchewką, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, kminek, zioła, gałkę, paprykę i lubczyk. 
  6. Całość bardzo dokładnie wymieszać (ja to robię rękoma).
  7. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Gdyby masa się nie kleiła, można dodać więcej oleju rzepakowego.
  9. Z powstałej masy formować kuleczki, kotleciki...dowolne kształty.
  10. Zajadać same, z dodatkiem warzyw, kaszy lub podsmażyć na patelni.


Kotleciki obtoczone w mące ryżowej i podsmażone na oleju kokosowym w towarzystwie kaszy jaglanej, ogórka kiszonego, koperku i rukoli.


Lubicie takie kotleciki ? Jecie często cieciorkę ? W jakiej wersji ?

Emilia :)

You Might Also Like

29 komentarze

  1. BArdzo ciesze się, ze wróciłaś. Brakowało mi Ciebie i Twoich wpisów ;) Mam nadzieję, że zawitasz na dłużej i że wszystko Ci się układa ;)
    Wróciłaś z klasą i z przepysznym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotleciki są mi znane i bardzo je lubię. Zauważyłam, że robimy je trochę inaczej bo Ty z ugotowanej ciecierzycy, a ja z surowej, no i przyprawy też nieco inne. Dlatego jestem ciekawa też smaku tych Twoich. Moja córka wpadla na pomysł żeby zamiast okrągłych zrobić normalne kotlety, takie jak do burgerów i w postaci takiego cheesburgera też jadłyśmy, smakują rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie kotlety ale często ich nie robię

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobne kotleciki, chociaż ostatnio o nich zapomniałam, ale dobrze że przypomniałaś bo są pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię cieciorkę :) Pyszne kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś kotleciki z cieciorki bardzo lubię :) fajne są też z białego sera i kaszy gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka mieszanka przypraw już sprawia, że całość wydaje się apetyczna. Do tego moja ulubiona cieciorka z cebulką - pycha!
    Jakiś czas temu z cieciorki zrobiłam takie pieczone kotleciki, ale najczęściej pałaszuję ją jako hummus :) Lubię też jej dodatek do kaszy gryczanej z warzywami i suszonymi pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda turbosmacznie! Jak tylko kupię cieciorkę (a mam w planach) to na pewno pójdą w ruch ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają fantastycznie, jeszcze nie próbowałam takich kotlecików, ale od razu wpadły mi w oko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeeju, tez mam w planach zrobić falafele! :) dziś rano mi się o nich przypomniało i wpisałam na listę zakupów cieciorke, oprócz tego chce zrobić hummus :) Za zapachem cieciorki nie przepadam, a Twoje kotleciki kuleczki piękne i zgrabne ;))

    OdpowiedzUsuń
  11. Ty to zawsze musisz smaka narobić..:)
    Pięknie podane i pewnie pyszka:)
    Buziaki;*

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię kotleciki bez mięsa, takich z cieciorki jeszcze nie jadłam ale wyglądają przecudnie :]

    OdpowiedzUsuń
  13. Robimy podobne i z cieciorki i fasoli :D Są fajnie rozpływające się w ustach :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja akurat nie robię nic z cieciorki, ale staram się teraz trochę eksperymentować z różnymi nowymi danami, więc mogę to również wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapisuję do jak najszybszego zrobienia. Kocham ciecierzycę, a kotleciki wyglądają tak apetycznie, że kubki smakowe pracują od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mało składników i dużo przypraw - to lubię! ;) Chętnie zrobiłabym je przed wyjazdem z domu. Głód na studiach nie będzie mi straszny ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. szczerze nigdy nie miałam okazji spróbowac takich kotlecików. Nie wiem czyby mi zasmakowały ale z chęcia bym to sprawdziła. Wyglądają przepysznie i kuszą swoim wyglądem :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam tego typu kotleciki w różnych wersjach :) Robiłam np. z jajka i z chleba :) Z cieciorki jeszcze nie próbowałam, ale rzecz jasna, wszystko przede mną ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo Ci dziękuję z ten przepis, bardzo lubię kotleciki z cieciorki( jak na wegetariankę przystało). Super, że umieszczasz na blogu tyle przepisów, które mogę wypróbować w swojej kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Z cieciorki nigdy nic nie robiłam ale robiłam pasztet z soczewicy :) A tak w ogóle to ja chyba nie przepadam za kaszami, ryżami itp, i gdy już mi minął etap weganizmu zauwazyłam, że najbardziej odpowiada mi dieta paleo czyli warzywa, mięso, sporo owoców (choć wiem, że słowo mięso działa na niektórych jak płachta na byka:)

    OdpowiedzUsuń
  21. uwielbiam i od czasu do czasu robię :) świetne i jako kotlet do innych dodatków i jako burger :)

    OdpowiedzUsuń
  22. cieciorkę jadam, choć stosunkowo rzadko...kusi mnie przygotowanie chipsów z cieciorki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam ciecierzycę w każdej postaci! Kotleciki wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda nieziemsko!!!!
    pozdrawiam, http://makrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Wszystkie składniki mam, więc myślę, że niebawem spróbuję! Cieciorkę uwielbiam, więc pewnie ta potrawa zagości u mnie na stałe!

    OdpowiedzUsuń
  26. uwielbiam! choć zazwyczaj robię z soczewicy :)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  27. bardzo lubię klopsiki z cieciorki, co prawda jestem leniem i zawsze używam tej z puszki :D w ogóle przejście na dietę wegetariańską sprawiło, że więcej frajdy daje mi siedzenie w kuchni ^^

    pozdrawiam i ... wracaj do nas :* dawno nie pisałaś

    OdpowiedzUsuń
  28. Z cieciorki nigdy nie robiłam Ale wszyscy ostatnio się bardzo zachwycają. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.