Deser w chmurach :)

16:35


Witajcie :)
Dzisiaj deser wyjątkowy...zarówno smakowo, jak i przez sposób prezentacji. Sam deser to słodka i zdrowa kaloria, która zachwyci nie jednego łasucha i pozostanie w pamięci na długo. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Z kolei sposób prezentacji wynika z zastosowania suchego lodu, który pochodzi od firmy Dry Ice Zone. Bardzo polecam tę firmę - szybka, bezproblemowa obsługa i dostawa. Suchy lód to świetny pomysł na wyjątkowe okazje, aby zaskoczyć i zachwycić gości.


Składniki (na 3 desery):

  • 3 garście suszonych daktyli
  • 2 garście orzechów nerkowca
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • jogurt naturalny
  • banan
  • cynamon
  • garść suszonej żurawiny
  • tabliczka mocno gorzkiej czekolady
  • płatki migdałowe
  1. Daktyle, orzechy, ziarna i nasiona moczyć w wodzie przez min. godzinę.
  2. Kaszę jaglaną opłukać zimną i gorącą wodą kilka razy.
  3. W garnku zagotować ok. 2,5 szklanki wody.
  4. Do gotującej się wody dodać kaszę. Po chwili dodać szczyptę soli himalajskiej (lub innej). Zamieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. Gdyby kasza była twarda, można dolać przegotowanej gorącej wody.
  5. Oddzielone od wody daktyle, orzechy, ziarna i nasiona zmiksować na gładką masę. Masę przełożyć do pucharków i równomiernie rozłożyć na ich spodzie.
  6. Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować z jogurtem naturalnym, cynamonem i bananem. Spróbować i jeżeli jest za mało słodkie, można dodać miodu. Zmiksować. Powstały krem wymieszać z żurawiną.
  7. Powstały krem przełożyć po równo do pucharków.
  8. W małym garnku zagotować wodę. Garnek odstawić z gazu, położyć na nim blaszaną miseczkę, na którą położyć połamaną na kawałki tabliczkę gorzkiej czekolady. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
  9. Rozpuszczoną czekoladę przełożyć do pucharków na wierzch deseru.
  10. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów. Posypać nimi deser.
  11. Deser można jeść od razu, ale jeszcze lepszy będzie schłodzony w lodówce.
  12. Deser można zaprezentować z wykorzystaniem suchego lodu:
    ja użyłam szklanej misy, do której wsypałam kawałki suchego lodu, a następnie zalałam je gorącą wodą tak, aby wytworzyła się para.



Lubicie tego typu desery ? Przygotowujecie podobne ? 
Używaliście kiedykolwiek suchego lodu ?

Emilia :)

You Might Also Like

30 komentarze

  1. Pięknie to wygląda. Nigdy nie używałam suchego lodu i kompletnie mnie zaskoczyłaś samym pomysłem i efektami na zdjęciach. Jestem pod wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjawiskowo to wygląda....niczym kuchnia molekularna... magia w kuchni :D Nigdy nie spotkałam się z tym pomysłem... Zdjęcia są cudowne - uchwyciłaś rewelacyjny moment... szapowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale byłby pokaz na urodziny <3 Deser składa się z samych pysznych rzeczy, a sposób jego prezentacji zwala z nóg :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak widzę skład to wiem, że powstało coś pysznego, a do tego wygląda przecudownie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Deser wygląda mega pięknie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pełna podziwu Emilka! :)
    Zapraszam na najnowszy!

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda to nieziemsko , aż człowiek delektuje się wzrokiem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. kurcze pierwszy raz nie patrzyłam na deser a na efekt jaki wywołał ten suchy lód- świetne! a jaki efekt i wrażenie można np na gościach zrobić! deserek wygląda smakowo no ale te chmurki! najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bajecznie - jak z poważnej restauracji ! :D
    Zapraszam do siebie na urodzinowe rozdanie - do zgarnięcia zestawy kosmetyków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prezentuje się wspaniale i niezwykle smakowicie <3 O mniam ! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, niesamowity deser! Nie dość, że sposób prezentacji atrakcyjny, to jeszcze kasza jaglana z czekoladą, bananami i orzechami... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo efektownie to wygląda, o suchym lodzie już słyszałam ale nie używałam :D Deserek musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O wow!!!Ale to wygląda pięknie Kochana! Mega mi się podoba i bardzo apetycznie wygląda. Te 'chmury' dały niesamowity efekt :) Buziaczki :*:*:*

    OdpowiedzUsuń
  14. Sam deser wygląda fenomenalnie :) a suchy lód zrobił zajebiaszczy efekt :) Perfekt <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie używałam suchego lodu, rzeczywiście robi wrażenie. A deserek sam w sobie wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow prezentuje się zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow jak to fantastycznie wygląda:) O ja bym bardzo chciała taki deserek

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy nie używałam suchego lodu, ale wygląda genialnie :o Właśnie wysłałam milion linków z tym przepisem, może ktoś ze znajomych się pokusi i zrobi. Wygląda efektownie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow. Ale Pięknie podane. Szkoda, że nie pomyślałam o takim podaniu desery Piotrowi na urodziny

    OdpowiedzUsuń
  20. efekt z suchym lodem super! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Aż nam się oczka zaświeciły :D Świetnie to wygląda :D A pewnie smakuje jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  22. O jaa efekt jest imponujący, smak pewnie również niebiański!

    OdpowiedzUsuń
  23. Nigdy nie użyłam suchego lodu do przygotowania deseru.
    Podoba mi się skład tego deseru. Z jednej strony to coś słodkiego, za którym każdy z nas przepada a z drugiej bardzo zdrowo dobrane składniki!

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.