Jaglana z potrawką warzywną

15:34


Witajcie :)
Piękna zima trwa, a ja mam dla Was kolejny zdrowy, bardzo prosty i przepyszny posiłek. Tym razem wykorzystałam zupę przygotowaną przez moją mamę, która zrobiła ją, posługując się przepisem Beaty Pawlikowskiej. Ja dodałam kilka składników od siebie i wykorzystałam jako potrawkę do kaszy jaglanej. Całość jest aromatyczna, bardzo sycąca i cieszy oko :)




Składniki (na ok. 3 osoby)  :

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół pora
  • 2 ziemniaki
  • pół selera
  • kilka różyczek brokuła
  • jedna duża cukinia
  • 5, 6 łyżek czerwonej soczewicy
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 2 łyżeczki kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 liście laurowe
  • 1 płaska łyżeczka kolendry i bazylii
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • olej lniany/słonecznikowy zimnotłoczony/ oliwa z oliwek
  • sól himalajska (może być zwykła)
  • pieprz
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej suchej
  • olej kokosowy (lub inny zdrowy tłuszcz)
  • sól, pieprz
  1. Zagotować w garnku szklankę wody.
  2. Kaszę jaglaną opłukać zimną, a potem dokładnie wrzącą wodą.
  3. Do gotującej się wody dodać kaszę jaglaną i po chwili dodać łyżeczkę oleju kokosowego, szczyptę soli oraz pieprzu i wymieszać.
  4. Gotować pod przykryciem do czasu wchłonięcia przez nią wody. (gdyby po wchłonięciu była za twarda dodać przegotowanej wody i dalej gotować do miękkości)
  5. Zagotować w dużym garnku ok. 2 szklanki wody.
  6. Marchewki pokroić w słupki, pietruszkę w plasterki, pora w plasterki, ziemniaki w kostkę, selera zetrzeć na tarce, brokuła umyć i rozdzielić na mniejsze kawałki, cukinię umyć i pokroić w plasterki.
  7. Do gotującej się wody dodawać stopniowo warzywa : marchew, pietruszkę, pora, ziemniaki, selera. Po kilku chwilach dodać soczewicę.
  8. Po ok. 3 minutach dodać brokuła i cukinię.
  9. Dodać wszystkie przyprawy (oprócz soli i pieprzu).
  10. Dodać posiekaną natkę pietruszki. 
  11. Gotować całość do miękkości wszystkich warzyw.
  12. Na koniec po wyłączeniu gazu dodać łyżeczkę oleju lnianego/słonecznikowego/oliwy z oliwek.
  13. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  14. Na talerz nałożyć część ugotowanej kaszy jaglanej. Z garnka z potrawką warzywną wybierać gęstszą część i nakładać na talerz obok kaszy jaglanej. Całość można jeszcze posypać natką pietruszki i przyozdobić liśćmi laurowymi z potrawki.


Na pewno lubicie kaszę jaglaną ? 
Potrawki warzywne to Wasze smaki ?

Emilia :)

You Might Also Like

41 komentarze

  1. Wow ależ to danie apetycznie wygląda. Zdjęcie od razu przyciągnęło mnie z listy czytelniczej:) Składniki ciekawe i różnorodne, może dobrze smakować - wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam kaszy jaglanej w słonej wersji, ale w takim towarzystwie chętnie bym spałaszowała :) I ten "słoneczny" kolor kurkumy - od razu robi się cieplej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaszę jaglaną jem kilogramami :) Uwielbiam ją. A z przepisu na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kaszę jaglaną i jeśli ja jem to tylko na wytrawnie.... Z taką potrawką musi smakować cudownie :) Nie tylko na obiadek czy kolację ale również śniadanko lub drugie śniadanie ;D

    PS. Twoja mama korzysta z przepisów Beaty Pawlikowskiej? Fajnie, że jest otwarta na takie smaki i połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama kupiła sobie kalendarz Beaty Pawlikowskiej na 2017 i tam jest kilka jej przepisów, wiec postanowiła spróbować :) stara się zdrowiej odżywiać i próbować różnych smaków :)

      Usuń
    2. W takim razie przekaż powodzenia swojej mamie :) Trzymam za nią kciuki aby wytrwała w swoim postanowieniu :)

      Widziałam ten kalendarz, ale ostatnio na instagramie w oko wpadł mi również "Rocznik 2017" Beaty Pawlikowskej. Zastanawiam się, czy to to samo :)

      Usuń
  5. Brokuł i soczewica bym musiałą autować, ale reszta mniam ! Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kaszę jaglaną, świetnie odkwasza organizm :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wielbiam takie mieszanki warzywne, przeważnie zabieram je do pracy. Pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tego rodzaju dania i nawet dzisiaj będę robić coś podobnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne danie, na pewno smakuje przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja średnio lubię kaszę jaglaną, ale dobrze doprawiona mi smakuje :) ostatnio jestem zajawiona na kaszę owsianą :D Danie wyszło apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo smakowicie:D przepis na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie! Ja uwielbiam potrawki warzywne i mam nawet taką jedną ulubioną z fasolką szparagową :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda super:) I na pewno równie dobrze smakuje

    OdpowiedzUsuń
  14. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award - więcej na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award - więcej na moim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam! Lubię kaszę jaglaną, a to danie wygląda obłędnie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Według mnie idealnie skomponowane danie! Wspaniałe składniki, jeszcze ten koper włoski, który pomoże uniknąć wzdęć. Idealne! Usunę tylko Brokułka i będe się zajadać :* Dzięki za przepis Kochana :* Buziaczki :*

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale genialny pomysł! Na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie danie chętnie byśmy zamówiły w jakimś barze :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Pięknie podane danie! Zresztą - bardzo lubię tego typu potrawy 💚

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię potrawkę warzywną ale przez myśl mi nie przeszło dodać do niej cukinii. Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  22. O to coś dla mnie, ostatnio polubiłam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Smacznie wygląda

    http://supermoto24.pl/

    OdpowiedzUsuń
  24. Oj tak, takie potrawy zdecydowanie cieszą oko, zwłaszcza w zimowe dni. Muszę pogodzić się z kaszą jaglaną :D

    OdpowiedzUsuń
  25. pysznie i zdrowo :) takie jedzenie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  26. ale pyszności i jak ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  27. O! I to jest pomysł na obiad. Na pewno się skuszę. Zapisuje sobie link do Twojego bloga, będe częsciej zaglądała ;)
    Pozdrawiam - http://izabiela.pl/

    OdpowiedzUsuń
  28. ależ tu mnostwo witamin :) i kolorow...fajny pomysl na lekki, ale sycacy obiad

    OdpowiedzUsuń
  29. szybko i zdrowo, tak lubie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszka! Będę robić na tygodniu to albo naleśnik orkiszowy z sałatką<3 (pewnie jednak naleśnik *-*)

    www.justcleo.pl

    OdpowiedzUsuń
  31. To zdecydowanie moje smaki! Uwielbiam połączenie kasz z warzywami. Przepis zapisuję i na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Cudownie wygląda twoje danie. Muszę go spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda przepysznie i pewnie tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.