Ryżowe naleśniki z ostrym szpinakowym nadzieniem

17:28


Witajcie :)
Dzisiaj zaserwuję Wam wspaniałe, bogate w smaku i przepyszne naleśniki z mąki ryżowej z aromatycznym nadzieniem. Danie jest rozgrzewające, więc idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, ale będzie stanowiło idealny posiłek również w inne pory roku :)



Składniki :

  • naleśniki ryżowe ( ok. 3 sztuki ) - przepis na ciasto :
    - pół szkl. mąki ryżowej
    - ok. pół szkl. wody
    - 1 jajko
    Farsz (na 3 naleśniki)
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • cebula
  • 3 plastry marynowanej papryki
  • 5 suszonych pomidorów
  • 5 kaparów
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 garście ziaren słonecznika
  • olej rzepakowy (u mnie z suszonych pomidorów i kaparów)
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia
  • sól himalajska, pieprz
  1. Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebulę. 
  2. Do cebuli dodać umyty i wysuszony szpinak.
  3. Gdy szpinak się trochę skurczy, dodać pokrojone suszone pomidory, kapary, paprykę, słonecznik. Podsmażać kilka minut.
  4. Usmażyć naleśniki.
  5. Farsz na patelni podgrzać. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przyprawy, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
  6. Naleśniki przekładać przygotowanym farszem.



Używacie mąki ryżowej ?
Jakie nadzienie w naleśnikach lubicie najbardziej ?

Emilia :)

You Might Also Like

55 komentarze

  1. Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na farsz!
    Nie używałam nigdy mąki ryżowej, a naleśniki najbardziej lubię z białym serem na słodko lub jak tortille - z kurczakiem i warzywami :) Dość często jem je także ze startą cukinią, pieczarkami i marchewką. Ze szpinakiem i serem robiłam także kilka razy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Muszę spróbować Twojej wersji z cukinią, pieczarkami i marchewką :) inne wersje też są przepyszne :)

      Usuń
  3. Mmm! Ostatnio mam ochotę na ostre jedzonko. Robiłam naleśniki ryżowe,ale na słodko :D teraz chcę spróbować tych!

    OdpowiedzUsuń
  4. Od 3 miesięcy jem naleśniki bez przerwy, bo junior nic innego jeść nie chce. Twoje wyglądają pięknie, więc chętnie zgapię pomysł na nadzienie. Muszę sobie urozmaicać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to junior jest miłośnikiem naleśników :) w takim razie rzeczywiście urozmaicenie to konieczność :)

      Usuń
  5. Ja dzisiaj jadłam naleśniki ze szpinakiem i fetą, ale twój pomysł na farsz jest interesujący. Muszę spróbować następnym razem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak + feta = ponadczasowe i pyszne połączenie :)

      Usuń
  6. Samo zdrowie! :)
    Bardzo lubię naleśniki, zarówno na słodko jak i z mięsnym/warzywnym farszem :)
    Zapraszam do mnie- zachęcam do obserwacji oraz wzięcia udziału w rozdaniu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo smakowicie, mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smacznie wyglądają! Z mąki ryżowej rzadko korzystam, ale następnym razem chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, warto spróbować, bo z tej mąki naleśniki praktycznie zawsze się udają :)

      Usuń
  9. tak mi w brzuchu burczy teraz że szok:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, wyglądają przepysznie! Szkoda że jestem w internacie i niestety nie mogę sobie ich zrobić ;-/ :-)
    xoxo,
    Proszę o klikanie w linki:
    http://xiyavalentina.blogspot.com/2016/12/beautiful-lady-autumn-gamiss.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) mam nadzieję, że w internacie masz inne dobre jedzonko :)

      Usuń
  11. Jak to ładnie wygląda ja osobiście nie lubię ostrych smaków, ale mój mąż byłby zachwycony

    OdpowiedzUsuń
  12. nie przepadam za szpinakiem, ale mój za to lubi :D

    OdpowiedzUsuń
  13. to ciasto wygląda bardzo apetycznie! nie robiłam jeszcze nic z mąki ryżowej a ciągle sobie powtarzam że trzeba w końcu spróbować(domowa produkcja, chcę zmielić ryż) i zobaczyć jak to smakuje. Co do nadzienia to muszę przyznać że nigdy nie jadłam kaparów...:) ale całość prezentuje się pysznie i ten farsz nawet bez kaparów na pewno mi posmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!:) ciekawa jestem mąki zrobionej samemu z ryżu, ale mam chyba za słaby sprzęt... Kapary są naprawdę pyszne, ale bez nich farsz też będzie smaczny :)

      Usuń
  14. Jakie to musi być smaczne...

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie używałam mąki ryżowej ale takie naleśniki to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  16. W naleśnikach preferuję słodkie nadzienia, ale takie jak najbardziej mi się podoba - fajne połączenie składników :) A mąki ryżowej używam dosyć często :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mąki ryżowej jeszcze nie próbowałam, natomiast czuję, że farsz będzie dla mnie strzałem w dziesiątkę :-) Zapisuję do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  18. mniam! :) używam wielu mąk w swojej kuchni :) lubię z nimi eksperymentować :) naleśniki jadam i na słodko i na słono, choć te drugie zdecydowanie na obiad, a słodkie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo oryginalny farsz! Z chęcią bym go wykorzystała do naleśników! Posiadam mąkę ryżową, ale nie we wszystkim jej smak mi odpowiada. Sądzę jednak, że w takich naleśnikach sprawdziłaby się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Co prawda naleśniki u nas przeważnie są na słodko ale z takim farszem muszą być mega pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Jestem po obiedzie, wiec te naleśniki nie działają na mnie zbytnio haha tzn, nie cieknie mi ślinka itp xD Uwielbiam naleśniki, uwielbiam szpinak. A to połączenie naprawde musi niebiańsko smakować. Bede kiedys musiala wyprobowac przepis. Mmmmniam! :)
    Zapraszam do mnie;)
    (recenzentka-ksiazek.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  22. Trzeba nauczyć się robić naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają pysznie, lubię naleśniki z ryżowej mąki, chociaż z gryczanej prościej je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Hey!
    I saw your blog and I liked, I am following u now and I hope u can visit my blog and follow me back, great post.
    Kisses ^^

    OdpowiedzUsuń
  25. ¡Hey! I love your blog, I am following you. I hope u could visit my blog and follow me back (-:

    OdpowiedzUsuń
  26. Kochana dziękuję za przepis, bo wczoraj szukałam! Teraz kiedy mam anemię w ciąży muszę jeść szpinak :D i zachciało mi się naleśników ze szpinakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Zapisałam przepis, moja mam uwielbia takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  28. wyglądają niesamowicie pysznie i zdrowo- nic tylko jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Great post!

    You have a nice blog!

    Would you like to follow each other? Let me know on my blog.

    Have a great day!

    xoxo Jacqueline
    www.hokis1981.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Robiłam kiedyś ze szpinakiem i fetą, ale te wyglądają genialnie <3

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo zaciekawiłaś mnie tymi naleśnikami z mąki ryżowej :) Na pewno wypróbuje przepis na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Nigdy wcześniej nie używałam mąki ryżowej, tym bardziej ciekawi mnie smak. A naleśniory te wyglądają obłędnie! Muszę spróbować tego przepisu na dniach :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Thank you for your comment on my blog!

    I follow you too! ;oD

    xoxo Jacqueline
    www.hokis1981.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam naleśniki, i na słodko i nie- ze szpinakiem są mega!!<3

    www.justcleo.pl

    OdpowiedzUsuń
  35. Kocham naleśniki ze szpinakiem a ta wersja jest rewelacyjna:D Świetny blog!:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ale super przepis. Dzisiaj zrobię te naleśniczki. Zapraszam na www.tarkaimiarka.pl - sklep internetowy z akcesoriami kuchennymi, może coś przypadnie do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.