Kolorowy przysmak z soczewicą

13:27


Witajcie :)
Dzisiaj zaserwuję Wam bardzo pożywny, szybki w przygotowaniu i zdrowy przysmak, który świetnie sprawdzi się w dni, kiedy nie mamy czasu na wielkie gotowanie, ale także wtedy, gdy mamy ochotę na nieskomplikowany posiłek, dodający energii do dalszego działania :)


Składniki :

  • 50 g kaszy gryczanej
  • pół szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • ok. 8 różyczek brokuła
  • 2 plastry marynowanej papryki
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz 
  • olej słonecznikowy zimno-tłoczony / olej lniany
  • opcjonalnie kilka orzechów włoskich
  1. Ugotować osobno kaszę i soczewicę według przepisu na opakowaniu.
  2. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulkę.
  3. Umyte różyczki brokuła wrzucić na kilka minut do wrzącej osolonej wody i wyjąć, gdy będą odpowiednio miękkie.
  4. Paprykę pokroić w kostkę, ząbek czosnku posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  5. Gotową kaszę połączyć z ugotowaną soczewicą, zeszkloną cebulką, czosnkiem, papryką. Dodać zioła prowansalskie i doprawić do smaku.
  6. Na talerz wyłożyć połączone wcześniej składniki. Obok ułożyć brokuła i polać go niewielką ilością oleju słonecznikowego lub oleju lnianego, a następnie ewentualnie posypać odrobiną soli (najlepiej himalajskiej) i pieprzu. Dodatkowo można posypać całość pokruszonymi orzechami włoskimi.


Lubicie soczewicę i kaszę gryczaną ?
Czy brokuł to jedno z Waszych ulubionych warzyw ?

Emilia :)

You Might Also Like

34 komentarze

  1. Ale pięknie kolorowo :) Uwielbiam brokuła, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wyglądu przypomina mi zdrowe dania w jednej z australijskich restauracji :) Na pewno by mi smakowało! Tym bardziej, że uwielbiam połączenie kaszy gryczanej i soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, zapiszę sobie przepis i na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ piękny ten talerz. Zjadłabym w ciemno chociaż za brokułami nie przepadam, ale jem czasami bo zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie wygląda, zjadłabym z miłą chęcią :) patrząc na zdjęcie to pierwsze co przychodzi mi do głowy to wiosna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. NIe kłamiesz... jest kolorowo i pysznie bo wszystko co ma w sobie kaszę gryczaną i brokuły jest pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam czerwoną soczewicę, w zasadzie wszystkie składniki tego dania uwielbiam :) Chętnie zrobię coś podobnego. Obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. LUbię i kaszę gryczaną i soczewicę, ale nigdy wcześniej nie myślałam, żeby łączyć je w jednym posiłku, nie potrafię wyobrazić sobie połączonego smaku :-) A brokuły lubię umiarkowanie, nie szaleję za nimi, ale od czasu do czasu zjem. Brokuły dobrze wychodzą gotowane na parze.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności i to ładnie wygląda to danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak to pięknie wygląda! Aż zachęca do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mnnnn Moje ulubione dodoatki!!!! Kolorowo i smacznie :) Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam soczewicę, a to danie wygląda przesmacznie! Ja jeszcze przed obiadem i właśnie zgłodniałam eh.:P

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolory tego dania są zachwycające, uwielbiam takie mieszanki i nawet wczoraj jadłam podobną ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. super jedzonko, takie jakie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie brokuł przynajmniej 2-3 razy gości w tygodniu i jadam go głównie na kolację z kaszą :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie obiady to ja uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Widzę brokuły i już mi się oczka świecą :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Mówią że człowiek je oczami. Ja to bym zjadła podwójnie :D i oczami i ustami :D
    Buziaki!
    www.wkrotkichzdaniach.pl - nowości na blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Szczególnie teraz świetnie się sprawdzi, gdzie przygotowania do świąt zabierają dużo czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam ten kolor na twoich talerzach, to mnie mocno inspiruje i zmusza, aby robić podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kolejny przepis w zakładkach. Na pewno kiedyś zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Twoje dania zawsze tak kuszą wyglądem! Jem oczami :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda genialnie! Uwielbiam takie kolorowe potrawy, dzięki nim łamie się stereotyp, że zdrowo znaczy niesmacznie i brzydko :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie lubię kaszy gryczanej, ale uwielbiam brokuły! :))

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzisiaj chętnie bym zjadła taki przysmak jako odmianę od ciężkich świątecznych dań.

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda cudownie! Te kolory zdecydowanie zachęcają do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  27. takie danie na już, ostatniej szansy, lubię mieć w zanadrzu takie przepisy

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetne połączenie...świetny przepis ❤

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.