Makaron z patisonem i szpinakiem + deser z kaszy manny

18:15


Witajcie :)
Wciąż mam zapas patisonów w domu, więc staram się co jakiś czas wkomponować je do moich posiłków. O właściwościach patisona oraz przepis na leczo z jego udziałem znajdziecie TUTAJ :)

Tym razem skusiłam się na połączenie patisona ze szpinakiem, co dało mi bardzo ciekawą potrawę - smaki były zaskakujące, a całość bardzo smakowała moim domownikom :)
Na koniec mam dla Was mały i banalny deser z kaszy manny, który osłodzi nie jedno popołudnie :)



Składniki na makaron z patisonem i szpinakiem :

  • 100 g makaronu z pszenicy durum
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • patison
  • kilka garści świeżego szpinaku
  • 1 opakowanie śmietany 30 %
  • olej/oliwa/masło
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  1. Patisona obrać i pokroić w kostkę lub paseczki. 
  2. Poddusić patisona z niewielką ilością wody aż zmięknie.
  3. Makaron gotować według przepisu.
  4. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulą i czosnek.
  5. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodać umyty szpinak - całość podsmażać aż szpinak zmaleje.
  6. Do patelni dodać patisona.
  7. Całość zalać śmietanką i zagotować. Gotować do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
  8. Dodać zioła prowansalskie, doprawić do smaku.
  9. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do patelni, wymieszać (lub makaron wyłożyć osobno i polać sosem).

Składniki na deser :
  • kasza manna semolina
  • maliny
  • miód
  • wiórki kokosowe
  • gorzka czekolada
  • kurkuma, cynamon
  1. Kaszę mannę ugotować według przepisu na zwartą konsystencję.
  2. Maliny umyć, włożyć do garnka i zagotować (ewentualnie z niewielką ilością wody).
  3. Malinowy mus można rozdrobnić. Do musu dodać miód lub inny słodzik.
  4. Czekoladę zetrzeć na tarce.
  5. Ugotowaną kaszę doprawić kurkumą i cynamonem i ewentualnie jakimś słodzikiem.
  6. Do miseczki wyłożyć kaszę, udekorować musem malinowym, wiórkami i czekoladą.


Z czym najchętniej jecie makaron ? 
Czy taki deser to Wasze smaki ?

Emilia :)

You Might Also Like

36 komentarze

  1. Makaron ze szpinakiem lubię, ale ciekawi mnie to połaczenie z patisonem :) Kaszkę manną czasem jem bo przypomina mi dzieciństwo. Najbardziej lubię z domowym syropem z jagód, truskawek lub malin, ale Twoja propozycja jest bardzo ciekawa. Musiałabym tylko zrezugnować z wiórków kokosowych bo mam uczulenie niestety. Obserwuję bloga bo będę tu wpadać częściej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Połączenie z patisonem jest naprawdę bardzo ciekawe :)
      Dziękuję. Również obserwuję Twojego bloga :)

      Usuń
  2. Ja ten makaron apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale się rozmarzyłam patrząc na te maliny, aż żałuję że nie zamroziłam ich więcej. Myślę, że jagody również świetnie by się sprawdziły, a kaszy mannej już wieki nie jadłam :D

    Makaron również ze szpinakiem najchętniej i rybą, taki zestaw lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maliny mam właśnie mrożone i dzięki temu mogę co jakiś czas wykorzystać je do deseru. Jagody też jak najbardziej się nadają :)

      Usuń
  4. Uwielbiam szpinak, a makaron tym bardziej, przepis zapisany :D A deser wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaron najczęściej jem z rosołem, ale też uwielbiam carbonarę z boczkiem, jajkiem i parmezanem. Właściwie uwielbiam wszystkie dania z makaronami. A deser wspaniały, musi byc pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem wielką fanką makaronu :) dziękuję :)

      Usuń
  6. Dochodziłabyś mi takim jedzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szpinak ! A z makaronem to podstawa, wyśmienite danie ! Na kasze manną nabrałam ochoty bo moja Teściówka właśnie takie desery tworzy pyszne mnnn , pozdrwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię makaron ze szpinakiem , będę musiała wypróbować twoją wersje .

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ to wszystko pięknie i apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  10. Obydwa dania wyglądają przepysznie, ale deser zjadłabym chętniej - wygląda genialnie, a ja tak dawno nie jadłam kaszy manny i nawet w domu jej nie mam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Rzadko jem makaron, wolę różne kasze, ale jeśli już robię to w formie zapiekanek najczęściej. Ostatnio jadłam z sosem carbonara. Podobnie z kaszą manną, jakoś nie pamietam o jej istnieniu, a jak widać, całkiem fajne deserki można z niej wyczarować.

    OdpowiedzUsuń
  12. i właśnie sobie przypomniałam że miałam kupić w Polsce patisona po Twoim leczu...ale przywiozłam kilka innych dyni i muszę się nimi zadowolić:) ale kaszę mannę z semoliny mam! czeka na otwarcie i inspirację, którą właśnie znalazłam:) nie mam co prawda malin ale wymyślę coś innego- może użyję mrożonych truskawek?:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. My domagamy się dzisiaj takiego obiadu i oczywiście wraz z tym deserem <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Deser wygląda genialnie! Makaron lubię z samym szpinakiem, z patisonem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio bardzo często jadam z sosem pieczarkowym i mi smakuję.
    Zastanawiałam się gdzie można wykorzystać patisona.

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię makaron ze szpinakiem, ale z patisonem nie jadłam - wyłącznie z kurczakiem i papryką :) Deser bardzo ciekawy, aż mam teraz chęć na coś słodkiego;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Deser nie dla mnie ale makaron zjadła bym :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ten makaron jest po prostu idealny- jadłabym... oj jadałabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Apetycznie wygląda i zapewne cudnie smakuje :) Uczta dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Obydwu potraw dawno nie jadlam - zarowni kaszy manny (na mleku z kakao <3), jak i makaronu ze szpinakiem i czosnkiem. Nie probowalam polaczenia patisona i szpinaku - to musi byc ciekawa kombinacja strukturalna :)

    OdpowiedzUsuń
  21. świetny pomysł na patisona :) na deser również bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam danie makaronowe, to pewnie też by mi posmakowało!

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszności :) Używasz w swojej kuchni wody filtrowanej filtrem kuchennym? Ja od kiedy taki mam filtruję wodę praktycznie do każdej potrawy - to poprawia smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Nie używam wody filtrowanej, ale coraz częściej się nad tym zastanawiam :) często używam wody źródlanej lub mineralnej do przyrządzania potraw :)

      Usuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.