Leczo warzywne z patisonem

16:18


Witajcie :)
Jesień na dobre zadomowiła się w naszym kraju, a co za tym idzie, doświadczamy chłodniejszych i coraz krótszych dni. Jak każda pora roku, tak i jesień ma swoje zalety. Piękne kolory, które otaczają nas w parku, niesamowite spacery na rześkim powietrzu, chwile spędzone z kubkiem gorącej herbaty i książką w ręku, a także coś, co zapewnia aromat w całym domu i rozgrzewa nas od środka - jedzenie. Pełne wartości odżywczych, energii i smaku potrawy to najlepszy sposób na jesienną słotę. 

Dzisiaj zapraszam Was na właśnie taki posiłek - leczo warzywne z patisonem. Patison to zupełna nowość w mojej kuchni i odkrywam pomału niezwykłe właściwości i szeroki wachlarz zastosowań jakie daje ten produkt :)


  • odmiana dyni zwyczajnej
  • roślina jednoroczna
  • owoce są lekkostrawne, dietetyczne (17 kcal na 100 g)
  • są bogate w wit. C, B1, B2
  • zawierają wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten
  • nie kumulują metali ciężkich
  • przy młodych patisonach nie trzeba obierać skórki, starsze tego wymagają



Składniki :
  • 1 duży patison lub kilka małych
  • 1 dynia
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2/3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej/masło
  • zioła prowansalskie, słodka papryka
  • sól, pieprz
  1. Usunąć skórę z patisona i pokroić w dużą kostkę.
  2. Dynię obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
  3. Cukinię obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  4. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
  5. Cebule obrać i pokroić w kostkę i piórka.
  6. Czosnek obrać i zmiażdżyć dłonią, zostawić na chwilę, potem drobno posiekać.
  7. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę na złoty kolor.
  8. Następnie dodać czosnek i paprykę. Chwilę podsmażać.
  9. Potem dodać dynię, cukinię, patisona. Podlać całość wodą i dusić pod przykryciem ok. 5 min.
  10. Następnie dodać puszkę pomidorów i dusić całość ok. 10 min.
  11. Potem dodać koncentrat pomidorowy, zioła, słodką paprykę i dusić kilka minut.
  12. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem.






Jedliście patisony ? Lubicie je ? 
Co z nich przyrządzacie ?

Emilia :)

You Might Also Like

55 komentarze

  1. Potrawa wygląda bardzo apetycznie. Patisonów kompletnie nie znam, nigdy nie jadłam i zastanawiam się jaki mają smak, ale takie warzywne lecza w różnych kombinacjach uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) patisony są w smaku i strukturze podobne do cukinii :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię leczo, dynię również, choć patisona jeszcze nie jadłam. Chętnie taki przepis wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, mam nadzieję, że patison też Ci zasmakuje :)

      Usuń
  3. Patisony lubię i dodaję właśnie do takich miksów :)
    A Twoje leczo wygląda przepysznie - dania pełne warzyw na jesień są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Warzywnego lecza nie jadłam ale chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  5. Patison zawsze kojarzył mi się z gorzkim smakiem. Nie wiem czy źle go przyrządzałam, czy był niedojrzały/przejrzały. Ciekawi mnie jak sprawdziłby się w leczo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrawy z patisonem trzeba dobrze doprawić, aby ten smak patisona był przyjemny, bo może rzeczywiście czasami być gorzkawy :)

      Usuń
  6. Leczo lubię, szczerze to pierwszy raz słyszę o czymś takim jak patison :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie znam tego warzywa, chyba go tu nigdy nie widziałam w UK :)







    OdpowiedzUsuń
  8. o jaaa, wiesz, że setki razy słyszałam nazwę patison i ie wiedziałam, ze to odmiana dyni? mam zamiar przywieźć sobie z Polski zapas różnych rodzajów dyni i może też na patisona trafię- dzięki Tobie wiem już jak wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przywieź go sobie koniecznie i stwórz jakieś pyszne potrawy :)

      Usuń
  9. Dogadałybyśmy się w kuchni bo lubisz podobną kuchnię do mojej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniale mieć kuchenną bratnią duszę :)

      Usuń
  10. Uwielbiam takie warzywne lecza, a ciepłe, żółto-pomarańczowe kolory kojarzą mi się z jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale świetny pomysł! Przyznam, że patisona w takiej formie nie jadłam. Jedynie takie mini-patisony ze słoika. Coś mi się wydaje, że popełniam błąd i jak znajdę taką bulwę - biorę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) też kiedyś jadłam takie ze słoika, ale nie zachwyciły mnie tak bardzo. Warto spróbować patisona w innej wersji :)

      Usuń
  12. A mamy parę patisonów w garażu, więc trzeba je też tak pysznie wykorzystać :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Szczerze - myślałam, że patisony nanadają się tylko do marynowania...

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam leczo <3 Idealny posiłek w chłodny, jesienny dzień ^_^

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak średnio lubię leczo ale mój tata je uwielbia także często je robię .

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię dania gdzie znajdują się dynie i buttersquasze, pysznie to wygląda :) Buziam :*

    OdpowiedzUsuń
  17. obowiązkowa pozycja na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  18. mam zamiar wypróbować przy najbliższej okazji. chyba brakuje mi nieco witamin, bo ciągnie mnie mocno do takich przepisów

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam patisony! Chociaż pamiętam, że jak byłam mała, to babcia z mamą mnie nabierały, że to są... bycze jaja :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Chyba jeszcze nigdy Patisonów nie jadłam. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy nie robiłam leczo, a teraz narzekam na brak pomysłów na obiad. Może wypróbuję ten przepis w najbliższym czasie;))

    OdpowiedzUsuń
  22. Leczo uwielbiam ale z patisonem nigdy nie jadłam. Jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  23. Takiej wersji leczo jeszcze nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda pysznie i tak apetycznie xx

    OdpowiedzUsuń
  25. Leczo z cukinią i patisonem! Spadłaś mi z tym przepisem z nieba :) Moja teściowa tak zachwalała jej leczo z cukinią, a ja kompletnie nie wiedziałam czy to w ogóle dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.