Jaglane placuszki

16:32


Witajcie :)
Dzisiaj mam dla Was jaglane placuszki, które skradły moje serce niezwykłym aromatem, mięciutką strukturą, wyśmienitym smakiem, a także łatwością i szybkością przygotowania. Zdrowe placuszki to idealny substytut dla mniej zdrowych słodkości, a możemy przygotować je z dostępnych składników, ciesząc się smakowitym deserem :)


Składniki (na ok. 15 placuszków) :
  • ok. 20 łyżek płatków jaglanych błyskawicznych
  • ok. 3 łyżki ekspandowanych nasion amarantusa
  • ok. łyżka ziaren sezamu
  • jeden dojrzały banan
  • jedno jajko
  • ewentualnie cynamon / kardamon / kurkuma
  • olej kokosowy
  • dodatki : gorzka czekolada, wiórki kokosowe, owoce/dżem, jogurt naturalny, miód i inne
  1. Płatki jaglane, amarantus oraz sezam wsypać do miseczki i całość zalać wrzącą wodą tak, aby powstała zwarta "papka", aby płatki były miękkie, ale nie zostało w miseczce wody.
  2. Banana rozdrobnić widelcem lub zmiksować i dodać do miseczki z płatkami.
  3. Wszystko dokładnie wymieszać - można dodać przyprawy.
    Jeżeli powstała masa jest za mało słodka można dodać miód.
  4. Do masy wbić jajko i całość bardzo dokładnie wymieszać.
  5. Na patelni rozgrzać trochę oleju kokosowego.
  6. Placuszki można nakładać łyżką, trochę je "rozpłaszczyć" na patelni.
  7. Smażyć placuszki z obu stron na złocisty/brązowy kolor.
  8. Podawać same lub z ulubionymi dodatkami.



Lubicie płatki jaglane i takie placuszki ?

Robicie podobne słodkości w swojej kuchni ?
Emilia :)

You Might Also Like

28 komentarze

  1. Ostatnio mam ogromną fazę na kaszę jaglaną. Próbowałam zrobić takie z twarogiem, ale nic mi nie wyszło. Na pewno wypróbuję ten przepis, bo jest bardzo apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć kochana:* Jeju, jeju, jeju, ale Ty mi zrobilas smaka! aż ślinka mi cieknie! wiesz ze ja uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki a te wygladaja przepysznie!!! chce je zjesc. TERAZ! :D Przepis bardzo prosty, na pewno podola takiemu zadaniu kazdy, nawet ja!
    Pozdrawiam!
    (recenzentka-ksiazek.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  3. takich placuszków nie robiłam ale uwielbiam wszystko co związane z kaszą jaglaną- aż trudno uwierzyć że stała się popularna dopiero stosunkowo niedawno! pierwszy raz w życiu spróbowałam jej ok 2 lata temu i teraz zawsze mam zapas w swojej kuchni:) jeśli chodzi o słodkości z tej kaszy to robiłam tylko jaglane brownie a teraz czaję się na budyń ale ciągle mi z głowy wychodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie , zjadła bym parę. Ja raczej rzadko robię coś podobnego w moim królestwie .

    OdpowiedzUsuń
  5. ja często :) z kaszy gryczanej, ryżu z wiórek kokosowych :) kombinuje jak się da :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mhmmmm wyglądają pysznie rumianie i tak omom;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam mniam mniam, uwielbiam takie placuszki i po prostu aż zglodnialam na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy takich nie jadłam, więc wypróbuję z ciekawości.

    OdpowiedzUsuń
  9. Szczególnie nam się podoba, że są z dodatkiem amarantusa :D Uwielbiamy go w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie robiłam podobnych placuszków! Z wyglądu przypominają mi racuszki :) Na pewno są nieziemskie w smaku ^^

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurcze a ja się naszukałam różnych przepisów i pomysłów jak wykorzystać płatki jaglane ;d
    Muszę wypróbować :):)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis porwał moje serce. Już notuję w przepiśniku i chyba jutro zrobię takie placki, zwłaszcza, że mam mnóstwo amarantusa i nie mam pomysłu co z nim zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rzeczywiście wyglądają bardzo pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Placuszki wyglądają bardzo smacznie. Z chęcią bym spróbowała. Może w weekend? ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają przecudownie, a ich skład wskazuje na cudowny smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. O muszę wypróbować, może w takiej wersji przełknę jaglankę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam kiedyś, ale z jakiegoś innego przepisu. Polubiłam taką wersję płatków jaglanych :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jak tu dzisiaj pysznie i wegetariańsko- idealnie dla mnie :-D

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajnie się prezentują i chyba nie muszę podkreślać, że kasza jaglana jest bardzo zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
  20. Robiłam kiedyś podobne z płatków owsianych, muszę kiedyś spróbować takich, bo wyglądają przepysznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  21. ale fajne połączenie, jeszcze nie jadłam płatków jaglanych z amarantusem...pewnie można również użyć kaszy jaglanej, niż płatków, czy nie?

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.