Szpinakowa soczewica

19:25


Witajcie :)
W dzisiejszym przepisie rolę główną gra soczewica, która stała się jedną z moich ulubionych roślin strączkowych. To nie tylko bogate źródło białka, ale również wapnia, fosforu, żelaza, kwasu foliowego... Więcej o jej właściwościach, a także inne przepisy z soczewicą znajdziecie Tutaj i Tutaj.
Soczewica to produkt, który jak dla mnie w swym smaku nie potrzebuje zbyt wielu dodatków, ale lubię czasami połączyć go z czymś, co jeszcze bardziej wzbogaci jej smak i stworzy nową wariację na temat soczewicy :)
Dlatego tym razem przedstawiam banalnie prostą, przepyszną, zdrową, sycącą i aromatyczną kombinację soczewicy i szpinaku :)



Składniki :
  • puszka soczewicy (najlepiej ugotować ją samemu)
  • 200 g szpinaku
  • suszone pomidory (ok.10)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy (u mnie z zalewy z suszonych pomidorów)
  • bazylia, oregano
  • sól, pieprz
  1. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać umyty i osuszony szpinak. Przykryć i chwilę dusić, aż szpinak "się skurczy".
  2. Dodać pokrojone suszone pomidory.
  3. Dodać opłukaną soczewicę z puszki (lub ugotowaną przez nas).
  4. Wymieszać, dodać zioła.
  5. Całość chwilę dusić.
  6. Ewentualnie doprawić do smaku.
  7. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i natkę pietruszki. Wymieszać.

Jaka jest Wasza ulubiona wersja soczewicy ?
A może nie przepadacie za tym produktem ?

Emilia :)

You Might Also Like

25 komentarze

  1. Szpinakowa soczewica.. mmm to musi być coś pysznego, zwlaszcza że ja kocham szpinak. Nigdy nie sądziłam, że będe lubieć szpinak, a kilka miesiecy temu sprobowalam i od tamtej pory jem regularnie :D Na pewnos korzystam z przepisu, buziaki!!!
    (recenzentka-ksiazek.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) wszyscy mnie straszyli smakiem szpinaku, ale dla mnie jest pyszny ! :)
      Pozdrawiam :*

      Usuń
  2. uwielbiam soczewicę! szpinakowej wersji nie jadłam ale nie mam też suszonych pomidorów- za to mam pyszny sos pomidorowy i może tego użyję, będzie oczywiście smakowało inaczej ale i tak zjem ze smakiem:)
    a moja ulubiona wersja to: 100g (sucha) soczewicy ugotować, 100g (suchy) ryżu pełnoziarnistego ugotować. na patelni zeszklić 1 cebulę (kiedyś smażyłam na oliwie, teraz daję odrobinę oleju kokosowego i podlewam wodą a na końcu do całego jeszcze ciepłego dania dodaję łyżkę oliwy), ryż i soczewicę wrzucić na patelnię do cebulki, wymieszać, zajaaaadać:) oczywiście jeszcze sól:) UWIELBIAM! moze do być dodatek do mięska ale ja traktuję to jako samodzielny posiłek:) wypróbuj koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za Twój przepis ! :)
      Jest wspaniały i jak najbardziej trafia w moje gusta. Super :)

      Usuń
  3. Jak prosto i pysznie :) My robiłyśmy jakiś czas temu krem buraczany z czerwoną soczewicą i też było pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie połączenie :) z soczewicy robię też taki jakby smalec ( coś jak pasta sezamowa ) nie pamiętam jak się to nazywało ale jest pyszne :) szpinak też lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. omom jak widzę gdzieś słowo szpinak to mogę jeść kilogramami:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne połączenie. Bardzo lubimy jeść soczewicę w towarzystwie ryżu brązowego. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę spróbować w takiej kombinacji :) Po strączki częściej sięgam jesienią lub zimą. Soczewicę najbardziej lubię z kaszą gryczaną i dowolnymi warzywami, ale przede wszystkim - cebulką i grzybami lub pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja bardzo lubię soczewicę a jeszcze w wersji ze szpinakiem miodzio

    OdpowiedzUsuń
  9. od razu widać, że soczewica z puszki, bo taka fajna :) niestety ja nie umiem jej ugotować, żeby zachowała formę ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie pyszności , Przepis z przyjemnością wyprobuję

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak na złość dzisiaj mi się śniła zupa z soczewicy - to znak :)

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie soczewica to rzadkość, ale nie dlatego, że nie lubię - po prostu nie mam nawyku jej kupowania, nie wpadła mi woko, żadna wyjątkowo smaczna potrawa z nią w roli głównej. Twoja propozycja nawet mi sie podoba, powinna dobrze smakować i na pewno szybko się to przyrządza.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja już niby jadłam soczewicę, ale jak tak patrzę na blogowe propozycje to mam wrażenie, że mam z nią małe doświadczenie :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam soczewicę... połączenie soczewicy i szpinaku bardzo mnie zaskoczyło! Wygląda cudownie smakowicie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja jestem miłośniczką soczewicy, kiedyś przyrządzałam ją bardzo często, teraz korzystam raczej z sezonowych warzyw, ale jestem pewna, że już niedługo powrócę do tego produktu :) Najczęściej występuje w mojej kuchni jako dodatek do obiadu. Twoja propozycja przypadła mi do gustu, uwielbiam i szpinak i suszone pomidory i oczywiście soczewicę ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. To coś zdecydowanie dla mnie! ❤

    OdpowiedzUsuń
  17. To wszystko razem świetnie się prezentuje! Szpinak uwielbiam, soczewicę także, więc... Ugotuj większą porcję :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  18. Mogę się poczęstować? Na takie potrawy jestem zawsze chętna

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam, zarówno szpinak, jak i soczewice.. no dobra, szpinak trochę bardziej :D Ale jeszcze nigdy nie próbowałam ich łączyć!

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.