Racuchy zdrowożercy

15:15

Witajcie :)
Nie było mnie tutaj trochę dłużej, ale byłam w miejscu odciętym od internetu, co miało duże plusy i pozwoliło przemyśleć wiele spraw i nabrać dystansu :)
Dzisiaj na osłodę mam dla Was deser, który można przygotować w kilka chwil, a jego smak jest zachwycający. Racuszki są delikatne, cudownie aromatyczne i przede wszystkim ze zdrowych składników :)


Składniki :
  • jajko
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki wody
  • duże jabłko
  • olej kokosowy
  • dodatki : miód, sezam, suszona żurawina, cynamon i inne
1. Jajko, mąkę i wodę zmiksować lub bardzo dobrze wymieszać.
2. Jabłko umyć, obrać i wydrążyć ogryzek, aby powstała dziura na wylot. Można to zrobić specjalną łyżeczką, nożykiem, ale ja to robię taką klasyczną strugaczką do warzyw.
3. Jabłko pokroić w plastry lub inne kształty.
4. Na patelni rozgrzać olej kokosowy.
5. Jabłka zamaczać w cieście i kłaść na patelnię. Smażyć z każdej strony, aż się zarumienią.
6. Gotowe racuchy można zajadać bez dodatków lub polać miodem, posypać żurawiną, czy innymi ulubionymi dodatkami :)


Z ciasta, które mi zostało, zrobiłam jeszcze naleśniki, które potem wykrawałam szklanką :)
Idealne do posmarowania masłem orzechowym, dżemem, miodem ... :)



Lubicie racuchy ? Macie swoje wersje ?
:)
Emilia

You Might Also Like

48 komentarze

  1. Racuchy, racuszki.. mm pychota ;> Mam w nawyku jedzenie racuszków w złe dni, w dzieciństwie mama mnie tego nauczyla,, wiesz taka nagroda:) Te tutaj racuszki wyglądają smakowicie :D Pozdrawiam Cie!!!!:)

    (recenzentka-ksiazek.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam to doskonale...często jadłam "wyjątkowe" pyszności w gorsze dni lub w nagrodę. Teraz staram się nagradzać zdrowym jedzeniem :)
      Dziękuję ! Pozdrawiam również :)

      Usuń
  2. Nie miałam okazji nigdy "pracować" z mąką ryżową, ale możliwe, że niedługo to zmienię :) Cudne takie racuchy, aż mi się przypomniały cudowne racuszki mojej mamy :) Ach, a najlepsze z papierówką! Albo antonówką!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od niedawna testuję mąkę ryżową i jestem nią zachwycona, zwłaszcza naleśniki wychodzą fantastyczne :) niedługo będą jeszcze lepsze jabłka, więc można popróbować z wieloma odmianami :)

      Usuń
  3. Kiedyś robiłyśmy takie racuchy ale z bananem i polałyśmy je czekoladą :P Boskie w smaku ale najzdrowsze to to nie było :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z bananem i czekoladą jeszcze nie jadłam, ale pewnie było pyszne :)

      Usuń
  4. Niewiele robię potraw mącznych, aż sama sobie się dziwię, bo bardzo lubię je jeść. Od zawsze nie przepadałam za gotowaniem z użyciem mąki, taki... kaprys, chyba. Muszę spróbować tej mąki ryżowej, jak na razie jeszcze w kuchni nie używałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też raczej nie jem potraw mącznych, bo zazwyczaj wymagają trochę więcej czasu, ale teraz testuję nowe mąki i naprawdę polecam tę mąkę ryżową :)

      Usuń
  5. super deser i z mąką ryżową, idealny do naszej bezglutenowej kuchni :) mniami

    OdpowiedzUsuń
  6. Pamiętam te racuchy - moja babcia robiła je gdy byłam dzieckiem, co prawda na zwykłym oleju, ale skład bardzo podobny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś robiła racuchy moja mama i też na zwykłym oleju i były równie pyszne, ale tym razem trochę zmodyfikowałam ten przepis :)

      Usuń
  7. Od razu mówię, że nie widziałam tego wpisu przed umieszczeniem swojego przepisu! ;) Widzę racuchy w te letnie dni pojawiają się na talerzach wielu osób! Z plastrami jabłek robiłam je wyłącznie z mąką kukurydzianą. Muszę spróbować ryżowej wersji! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy podobne gusta po prostu ostatnio :) z mąką kukurydzianą to świetny pomysł, muszę spróbować :) ryżową wersję polecam :)

      Usuń
  8. Ze sto lat nie jadłam racuchów! Twoje wyglądają baaardzo apetycznie, a ja znów katuję się nocą :p

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio za mną chodzą jabłkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie pyszności, przepis sobie zanotowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam na kolejne wegetariańskie pyszności u Ciebie :-)

      Usuń
  11. Pierwsza myśl po zobaczeniu zdjęcia - pychota!
    Druga - ale skąd takie śmieszne kształty? :D
    Nie jadłam jeszcze jabłek w cieście, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście kształty wyszły mi różne i dość dziwne, ale pomyślałam, że nie będę na siłę robiła idealnych placuszków, a myślę, że i takie są smakowite :)
      Spróbuj koniecznie :)

      Usuń
  12. Uwielbiam racuchy, ale przeważnie są to wersje mocno kaloryczne

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwszy raz słyszę o racuchach. Ale dobry pomysł! Na pewno przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię racuchy, ten przepis jest idealny np. na leniwe weekendowe śniadanie :) Miłego dnia i dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję :) A można zamienić mąkę ryżową? Na owsianą/kokosową/jaglaną/orkiszową? Bo takież cztery mam i nie za szybką sięgnę po nową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z inną mąką też wyjdzie - owsiana i orkiszowa. Nie jestem pewna co do kokosowej i jaglanej, które mają nieco inną strukturę, ale warto popróbować :)

      Usuń
  16. odcięcie od internetu na jakiś czas przydałoby się również i mi ;) jednak urlop przed nami.
    fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To życzę udanego urlopu :) dziękuję :)

      Usuń
  17. Ja również jako dziecko byłam fanką racuchów, uwielbiałam je. Teraz też bym zjadała, kwestia tylko zabrania się i zrobienia ich. Nawet nie interesuje mnie, czy one są kaloryczne czy nie. Jak są smaczne, cóż ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, są przepyszne i czasami nie ma co liczyć kalorii :)

      Usuń
  18. Robię takie czasem :) Junior je uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.