Pasta z cieciorki

19:25

Witajcie :)
Cudowna konsystencja, aromatyczny zapach, zachwycający smak, bogactwo składników odżywczych oraz poczucie sytości na wiele godzin. To wszystko daje nam pasta z cieciorki, która zjedzona razem z pełnoziarnistym chlebem lub innym węglowodanem stanowi niezwykle wartościowy posiłek :) 
Właściwości cieciorki, a także przepis na kotlety z ciecierzycy znajdziecie TUTAJ :)


Składniki :
  • puszka ciecierzycy (można też przygotować cieciorkę samemu)
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • słodka czerwona papryka
  • kurkuma
  • ząbek czosnku
  • ok. 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  1. Cieciorkę odsączyć i wrzucić do miski.
  2. Dodać umytą i posiekaną natkę pietruszki.
  3. Dodać trochę soku z cytryny.
  4. Dodać w ilości wedle uznania : oregano, zioła prowansalskie, paprykę, kurkumę.
  5. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  6. Dodać oliwę z oliwek.
  7. Całość dokładnie zblendować.
  8. Ewentualnie doprawić do smaku.
Pasta wspaniale smakuje z pomidorem, czy marynowaną papryką.



Przygotowujecie podobną pastę ?
Jakich dodatków używacie ?

Lubicie cieciorkę ?

:)

Emilia

You Might Also Like

39 komentarze

  1. Jak tylko mogę, to miksuję cieciorkę z przyprawami :) Dodaję tahini, podduszoną cebulkę (bardzo ją lubię)... jest świetna na kanapkach czy z warzywami. I nawet solo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podduszona cebulka - to musi świetnie smakować ! Następnym razem ją dodam. Dzięki :) Tak, solo też jest wyśmienita :)

      Usuń
  2. Nawet nigdy nie jadłam ciecierzycy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś podobną pastę. ;) Uwielbiam ciecierzyce. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam cieciorki, ta pasta wygląda smakowicie na kanapce pomidorka brakuje ciekawe czy dobrze by sie komponował smakowo

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cieciorkę :) tego typu pasty robię też z fasoli jaśka, słonecznika i sezamu :) lubię sobie tak urozmaicać gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie pasty są przepyszne - słonecznik, sezam - pycha :)

      Usuń
  6. o koleżanko spadłaś mi z nieba tym cudnym przepisem kocham takie pasty:D

    OdpowiedzUsuń
  7. nie jadłam nigdy takiej pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja uwielbiam zupę z cieciorki! Ale (niestety) jest bardzo rozgrzewająca, więc najbardziej nadaje się na posiłek w zimie albo późną jesienią - także w sumie już zaraz!
    Kiedyś na imprezę zrobiłam podobną pastę do krakersów i wszyscy byli zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do pasty z cieciorki nie musisz nas namawiać bo robimy ją bardzo często i w takimi składnikami jakie akurat mamy w lodówce pod ręką xD Z bobem i cukinią ostatnio próbowałyśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis :) aczkolwiek średnio lubię cieciorke i jedyne co z niej robie to kotleciki :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciecierzyca jest według mnie królową past :) Ta pasta wygląda obłędnie, muszę kupić cieciorkę!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałą konsystencję widać od razu :) Pasty z cieciorki robiw rzadko, ale pasztety znacznie częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mi już chyba trochę przejadły się pasty z ciecierzycy, bo mój chłopak namiętnie wcina hummus :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Pasty z cieciorki jeszcze nie próbowałyśmy, Jak na razie zajadałyśmy się pastą z fasoli i kaszy jaglanej. Czas jednak wypróbować i tego. Pozdrawiamy. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie przygotowywałam jeszcze w domu niczego z ciecierzycy, nie dlatego, że nie lubię, ale jakoś tak niechcący zawsze ten produkt pomijam podczas zakupów. czasami dobrze jest przeczytać taką "przypominajkę" :-) Nadrobię zaległości.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda apetycznie, na cieciorkę mam niestety całożyciowy szlaban od życia :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam cieciorkę, ale nigdy nie robiłam takiej pasty, czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie próbowałam nigdy ale mnie przekonałaś :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Po tym co się pisze o wędlinach, ile antybiotyków się w nich znajduje, to pasty powinny królować. Jeszcze trochę brakuje do tego, ale jesteśmy na dobrej drodze. ;) Takie przepisy pomagają

    OdpowiedzUsuń
  20. Kurcze, skład i przygotowanie proste, to dlaczego by nie zrobić? :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmm już sobie wyobrażam smak tej pasty

    OdpowiedzUsuń
  22. Nazwa mnie nie zachęca, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nigdy nie robiłam czegoś takiego, ale mam ochotę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda smakowicie, a nie jadłam tego nigdy :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. wygląda przepysznie i jest idealna dla każdej wegetarianki :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Oj, pasta z cieciorki mnie nie zachęciła, czuje, że by mi nie smakowała. Ale dla tych co lubią się zdrowo odżywiać to jak najbardziej ;>>
    Pozdrawiam:)
    Zaobserwowałam Twojego bloga, bo zdałam sobie teraz sprawe ze do tej pory tego nie zrobilam :D
    Zapraszam do mnie;)
    (recenzentka-ksiazek.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  27. W mojej kuchni ciecierzyca, soczewica, humus itp rzadko goszczą. jakoś ciagle zapominam o ich istnieniu.

    OdpowiedzUsuń
  28. Nigdy nie jadłam cieciorki.
    U mnie mama dawniej robiła pastę z tego co pamiętam z ryby i twarogu jednak teraz już ni robi .

    OdpowiedzUsuń
  29. Muszę spróbować, bo po powrocie do Polski czuję niedosyt domowych past kanapkowych! :D

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.