Naleśniki z soczewicą

16:11

Witajcie :)
W dzisiejszym poście przedstawiam Wam naleśniki z soczewicą, czyli bardzo pożywny, zdrowy i przepyszny posiłek. Idealny na ciepło, ale równie smaczny w wersji na zimno. 





  • świetne źródło wartościowego białka
  • źródło witamin z grupy B, błonnika pokarmowego
  • źródło fitoestrogenów, wykazujących działanie przeciwnowotworowe
  • cechuje się niskim indeksem glikemicznym
  • odżywia nerki i nadnercza
  • posiada niewielką ilość tłuszczu

Składniki na naleśniki (ok. 8 naleśników) :
  • mąka (u mnie typ 1850) 150 g
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • szklanka mleka (u mnie szklanka ma ok. 300 ml) (w temp. pokojowej)
  • ok. szklanka wody
1. Wlać mleko do garnka.
2. Wbić jajko.
3. Rozmieszać i dodać (najlepiej przesianą ) mąkę.
4. Wymieszać i dolewać powoli wodę tak, aby ciasto nie było za rzadkie.
5. Dodać szczyptę soli.
6. Jeżeli jest dużo grudek można przelać ciasto przez sitko do innego garnka.
7. Rozgrzać dobrze patelnię. Ja mam specjalną patelnię do naleśników i niczym jej nie smaruję.
8. Smażyć naleśniki. 

Składniki na farsz :
  • puszka soczewicy (oczywiście można użyć też tej nie z puszki)
  • 2 marchewki
  • pół pora
  • pół cebuli
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
1. Cebulę obrać, opłukać zimną wodą i posiekać.
2. Pora umyć i pokroić.
3. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Odsączyć soczewicę i przepłukać.
5. Na patelni na podgrzanej oliwie zeszklić cebulę, potem dodać pora i marchew.
6. Podlać całość niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
7. Dodać koncentrat pomidorowy oraz soczewicę i dusić przez chwilę.
8. Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku.
9. Naleśniki przełożyć farszem.

10. Można złożyć naleśniki w trójkąt, a następnie przeciąć je na pół i ułożyć jeden na drugim (tak jak na zdjęciach).





Lubicie takie naleśniki ? Robicie podobne ?
Soczewica gości w Waszej kuchni ?
:)

Emilia

You Might Also Like

45 komentarze

  1. Soczewica.. hmmm, nigdy tego nie próbowałam, aczkolwiek moja mama to kupuje i w sumie nawet nie wiem co ona z nia robi.. ha ha :D Naleśniki same w sobie sa pyszne, te zwykłe, np. z jabłkami, mój przysmak i raczej na takie naleśniki z soczewicą nie miałabym ochoty. Ale ja i tak nie mogę ich jeść, bo zaraz przytyje! Bardzo szybko tyje i musze się ograniczać. Pozdrawiam! ( recenzentka-ksiazek.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że warto chociaż raz w życiu spróbować soczewicy :) a naleśniki raz na jakiś czas przy ogólnie zdrowym odżywianiu i aktywności fizycznej nikomu nie zaszkodzą ;)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Jadłyśmy kiedyś w jednym barze gryczany naleśnik z nadzieniem z buraka i soczewicy :D Był obłędnie pyszny i wiemy na pewno, że ta wersja też by nam bardzo smakowała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gryczany naleśnik z nadzieniem z buraka i soczewicy musi być pyszny :)
      Cieszę się :)

      Usuń
  3. Naleśników z soczewicą nigdy nie jadłam, ale jadłam z duszonymi pieczarkami i cebulką, z kapustą kiszoną oraz z cukinią i innymi warzywami. Ta wersja brzmi obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam te nadzienia, które wymienilas :)
      Dziękuję :)

      Usuń
  4. dania z soczewicą są pyszne i sycące:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oho! Ale wygląda przepysznie. Muszę zapisać przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Naleśniki i wszystkie inne dania mączne uwielbiam ale z wiadomych względów unikam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, przy ogólnie zdrowym odżywianiu i aktywności fizycznej raz na jakiś czas nie zaszkodzą :)

      Usuń
  7. Naleśników z soczewicą jeszcze nie jadłam. W ogóle to niewiele jak dotąd kombinowałam z soczewicą. Kiedyś zrobiłam zupę i smakowała podobnie jak grochowa, ale jednak gorzej, więc stwierdziłam, że wole już robić zupę z grochu. Jednak naleśniki na wytrawnie lubię, więc może wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Spróbuję zrobić coś takiego<3
    Mega pomysł na amu:) A na ile porcji to wystarcza??

    www.justcleo.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Soczewicę znam, ale tylko w wersji gulaszowej - mega sycącej i pysznej! Próbowałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, ale jestem przekonana, że byłoby przepyszne. Muszę spróbować :)

      Usuń
  10. Soczewicy używam bardzo często ;)
    A naleśników niesłodkich nie jadłam już bardzo dawno i muszę zrobić. Z soczewicą to jedne z moich ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę koniecznie spróbować, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż chce się zapytać, kiedy nowy przepis?

      Usuń
  12. Na jednym ze zdjęć wygląda jak lazania :)
    Super, muszę spróbować bo brzmi przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kiedyś w moim jadłospisie soczewica występowała bardzo często. Najczęściej przyrządzałam dania z dodatkiem zielonej soczewicy, jest według mnie najlepsza w smaku. Tutaj jakiej soczewicy użyłaś? Muszę wypróbować ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj użyłam czerwonej, ale zielona myślę, że też się sprawdzi :)

      Usuń
  14. Gdybym tylko potrafiła usmażyć naleśnika! ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie jadłam soczewicy, czas to zmienić. ;) Naleśnik w sam raz dla mnie,bo wolę je w wersji słonej niż słodkiej. ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. Niespotykany naleśnikowy smak :) będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. rewelacyjny przepis, chętnie skorzystam - bardzo lubię soczewicę :-)A w tym naleśnikowym wydaniu wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja bardzo lubię soczewicę, bo tak jak wymieniłaś oprócz fajnych wartości odżywczych jest również smaczna. Posiada jeszcze jedną cechę. Jeśli ktoś ma zakwaszony organizm, to kiełki z soczewicy bardzo szybko ponoszą pH naszego organizmu.

    OdpowiedzUsuń
  19. Soczewica to nie dla mnie, ale sam pomysł - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Naleśniki ostatnio u mnie są serwowane na okrągło, ale z soczewicą jeszcze nie jadłam. Ostatnio zajadam się z sosem szpinakowo-serowym.

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajna są takie naleśniki nie na słodko :) Twoja propozycja baaaardzo mi się podoba. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie spróbuję ich :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mmm, ale mam teraz ochotę na te pyszności! :))

    OdpowiedzUsuń
  23. Cześć;> Wchodzac na Twojego bloga znowu nabrałam ochoty na naleśniki jak za pierwszym razem kiedy tu byłam, heh:)

    Zapraszam do mnie na nowa recenzje:)
    (recenzentka-ksiazek.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  24. Z takim farszem jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuję, tym bardziej tu w Hiszpanii soczewica jest bardzo popularna :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubimy soczewicę. Często gości w naszej kuchni. Szczerze z naleśnikami jeszcze nie jadłam, ciekawy przepis, fajna inspiracja

    OdpowiedzUsuń
  26. Nigdy nie jadłam soczewicy! :)

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.