Dorsz w warzywach

20:49

Witajcie :)
Lato w pełni, słońce nie szczędzi nam swojego ciepła, na straganach pełno owoców i warzyw, a my możemy cieszyć się wspólnymi chwilami. W końcu jest czas, aby zwolnić, wziąć głęboki oddech i spojrzeć w niebo, spojrzeć też w siebie. Podsumować pewien okres, wyciągnąć wnioski i iść dalej z nowym zasobem doświadczeń i refleksji.
Mam dzisiaj dla Was kolejny bardzo prosty, ale też bardzo sycący i zdrowy posiłek zgodny z dietą niełączenia, ale osoby, które jej nie stosują, mogą go łączyć z ulubionymi dodatkami.
Dorsz w warzywach to danie, które nie zajmuje dużo czasu, składniki są ogólnodostępne, a wykonanie łatwe :)

Składniki :


  • 1 duży filet, czyli ok. 0,5 kg dorsza (lub inna tego typu ryba, np. polędwiczki w mintaja) 
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula biała
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • łyżeczka lubczyku
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek
1. Filety oczyścić, umyć i pokroić na kawałki ( większe lub mniejsze - w zależności od upodobań, ale zbyt małe mogą się rozpadać). Skropić je cytryną, posypać solą i pieprzem.
2. Na patelni podsmażyć na oliwie z obu stron kawałki ryby.
3. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie w garnku (większym naczyniu).
4. Marchew, pietruszkę umyć i obrać. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli.
5. Dodać niewielką ilość wody, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i dusić pod przykryciem.
6. Po 5 min. dodać koncentrat i dusić całość przez chwilę, po czym dodać kawałki wcześniej podsmażonej ryby i całość dusić do czasu, gdy warzywa będą miękkie.
7. Na koniec (już po wyłączeniu gazu) dodać posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i ewentualnie doprawić do smaku. Można również dodać trochę startego sera.


Lubicie ryby ? Często je jadacie ?
Jak je przyrządzacie ?
:)
Emilia 

You Might Also Like

33 komentarze

  1. Dorsza przez wieki nie jadłam, ale takie potrawki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rybki! A w połączeniu z warzywami są naprawdę pyszne! ;) i to jest właśnie moja ulubiona wersja i zawsze właśnie tak jadam ryby - z warzywami. Chyba ze jem łososia, ale to już inna sprawa :)) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też rybki z warzywami - pysznie i zdrowo :) łosoś jest cudowny ze szpinakiem :)

      Usuń
  3. O, to trochę jak taka rybka po grecku :) Bardzo lubię takie połączenie - jadam tylko na Wigilię, a powinnam znacznie częściej ;)
    Lubię ryby, ale tylko dobrze przyrządzone - nie takie, które są jak wiór i śmierdzą rybą :/ Lubię łososia (wędzonego i świeżego - tego drugiego w połączeniu z ananasem, zapiekanego w formie szaszłyków), dorsza (pulpeciki! albo z warzywami po grecku), śledzia (w sałatce śledziowej na Wigilię - z jabłkiem, cebulką, ogórkiem, groszkiem i jogurtem), wędzoną makrelę oraz pstrąga i tuńczyka (w formie sałatek). Zimą jem je częściej (ze względu na omega-3 - mój organizm się tego domaga), teraz praktycznie w ogóle. Muszę się poprawić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię tylko te dobrej jakości i właśnie z odpowiednim zapachem :) łosoś z ananasem brzmi cudownie :) pulpeciki z dorsza tez są super :) często u mnie w domu jest właśnie taka sałatka śledziowa i jeszcze z ananasem :) wedzona makrela u mnie raz w tygodniu :)

      Usuń
  4. Jak lubię ryby, tak do dorsza niestety mam pewne uprzedzenia. Nie smakuje mi po prostu. Może zbyt dużo złych doświadczeń, właśnie z suchą i bezsmakową rybą? Jednak Twoje danie wygląda bardzo zachęcająco i gdyby mi ktoś tak postawił taki talerz przed nosem, podejrzewam że szybko bym chwyciła za widelec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami złe doświadczenia trudno zatrzeć, ale może jeszcze się do niego przekonasz :)
      Dziękuję :)

      Usuń
  5. W takiej wersji jak Twoja, zdecydowanie bym ją zjadła ze smakiem. Zaś sama mało kiedy szykuję ryby, jedynie panga smażona na patelni gości u mnie często :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Warto spróbować.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Looks so delicious!
    I`m following ur blog with a great pleasure!

    Please join me - http://sunnyeri.blogspot.com

    https://www.instagram.com/sunnyeri/

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, że to będzie jeszcze pyszniejsze danie niż ryba po grecku, bo przez to duszenie razem ryby i warzyw, całość będzie przesiąknięta aromatem ryby. No i lubczyk, gdyby tak mieć świeży....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, myślę, że właśnie aromat i połączenie całości daje bardzo ciekawy efekt :) ja właśnie używam lubczyku suszonego.

      Usuń
  8. Początek wpisu - piękne słowa. Jestem Tobie za nie ogromnie wdzięczna :) Kocham rybę po grecku, dlatego Twoja potrawa z pewnością także by mi posmakowała. Dawno nie jadłam ryby w takim wydaniu, ba od kilku miesięcy nie przygotowałam żadnej ryby. Zwykle przygotowuje je w piekarniku. Teraz jem tylko te wędzone, chyba coraz bardziej się rozleniwiam. Pora to zmienić i skorzystać z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ! :)
      Z piekarnika jadłam do tej pory tylko pstrąga, a wędzone jem znacznie częściej. :)

      Usuń
  9. ja rybą nie przepadam coś moje kiszki jej nie lubią:D obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wszelkie ryby, a Twój przepis jest interesujący :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na początku myślałam, że to pizza, ale niee!
    Wygląda smakowicie, zjadłabym z chęcią! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dorsza w takim wydaniu nigdy w życiu nie jadłam i szczerze mówiąc, mam ochotę spróbować. Uwielbiam ryby, ale już dawno znudziły mi się w panierce lub łososie w sałatkach i makaronach. To coś rewelacyjnego! Brawa za pomysłowość :)

    Dziękuję Ci za odwiedziny na moim blogu. Miło przyjść do Ciebie z rewizytą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za odwiedziny :) Twojego bloga odwiedzam z przyjemnością :)
      Dziękuję i zachęcam do spróbowania :)

      Usuń
  13. kolejna apetyczna pozycja w Twoim wydaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszności, uwielbiam ryby w każdej postaci.:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak podawane ryby mogłabym jeśc. przyznam jednak szczerze, że zazwyczaj podaję je w domu w prostszej formie...co akurat warto byłoby zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj rybki to ja mogę jeść pod każdą postacią :) Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam i przygotowuję bardzo podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubimy ryby ale na pewno jemy ich za mało :P Twoje danie brzmi i wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajny pomysł na rybkę :) Dorsz jest jedną z moich ulubionych ryb :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Lubię ryby jednak muszę się przyznać że nigdy dorsza nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię dania rybne, szczególnie kuchni śródziemnomorskiej :)

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.