Pasta twarożkowa z makrelą i suszonymi pomidorami

12:53

Witajcie :)
Pyszna, prosta, zdrowa i idealna jako lekki oraz wartościowy posiłek.
Pasta twarożkowa z makrelą i suszonymi pomidorami to moja wiosenna propozycja posiłku lub dodatku do kanapek :)

Makrela to bardzo zdrowa ryba, która odznacza się dużą zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jest również źródłem witamin z grupy E, D, B, A, a także fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, miedzi i cynku. Jak ze wszystkim, tak i tutaj należy zachować umiar, ponieważ makrela spożywana w nadmiarze nie przyniesie nam korzyści zdrowotnych.


Składniki :

  • pół wędzonej makreli
  • kostka chudego twarogu
  • suszone pomidory
  • przyprawy
  • dodatki :
    - szczypiorek
    - pomidory malinowe
    - natka pietruszki
    - inne
Rozdrobnioną i oddzieloną od ości makrelę włożyć do miseczki. Dodać twaróg i całość połączyć dokładnie ze sobą widelcem. Doprawić do smaku. Można na tym etapie dodać pokrojone suszone pomidory, a także pokrojone pomidory malinowe, szczypiorek/posiekaną natkę, czy inne ulubione dodatki i wymieszać. Można również zrobić pastę tylko z makreli i twarogu, a dodatki nakładać bezpośrednio na kanapkę. 

Osobiście stosując dietę niełączenia, jem samą pastę już zmieszaną z dodatkami, ale czasami robię odstępstwo i smaruję nią kawałek pieczywa :)



Przyrządzacie takie pasty ? Lubicie makrelę ?
Jakie są wasze ulubione pasty kanapkowe ? 
:)

Emilia

You Might Also Like

30 komentarze

  1. niestety nie mam makreli wędzonej i nie dostanę jej na pewno w Norwegii- oni tu w ogóle nie mają nic wędzonego. ale robię często pastę tuńczykową- na razie to mi musi wystarczyć:) a czy połączenie twarogu z makrelą nie wywoła ewentualnych rewolucji? ja mam w sumie żołądek ze stali ale tak z ciekawości pytam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie, mojej rodziny i znajomych żadnych rewolucji nie było :) staram się nie podawać przepisów, które mogłyby zaszkodzić ;)

      Usuń
  2. Musi być pyszna :) uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, a twarożkową zajadam z cebulką, suszonymi pomidorami i oliwkami, więc ta też przypadła by mi do gustu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twarożek i cebulka to pyszne połączenie :)

      Usuń
  3. Oryginalne połączenie, myślę, że smakuje pysznie, mam ochotę spróbować :) P.S. Świetne i estetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja ostatnio do wszystkiego lubię dodawać suszone pomidory, więc przemawia do mnie ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszone pomidory prawie wszędzie świetnie smakują :)

      Usuń
  5. Jak ja lubię takie pasty! Ze świeżym pieczywem - pycha!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy już sam zapach wędzonej makreli a co dopiero w takiej paście! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki i zapachy świetnie się uzupełniają. Zapach makreli łączy się z delikatnym twarożkiem :)

      Usuń
  7. Ja w ogóle uwielbiam ryby. I staram się je jeść dwa razy w tygodniu. Z makreli robię pastę, ale trochę inna niż TY. Mieszam ją z ogórkiem drobno pokrojonym (kiszonym) oraz z cebulką. A moja ulubioną pastą, choć nie wiem czy mogę ja tak nazwać, jest gzik. Taki typowy z cebulką, szczypiorkiem (z dymki), rzodkiewką i dobrze przyprawiony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też staram się jeść częściej ryby. Z ogórkiem jeszcze nie próbowałam, ale jest tyle kombinacji, że każdy znajdzie coś dla siebie :)

      Usuń
  8. Uwielbiam takie pasty, chociaż z suszonymi pomidorami jeszcze nie robiłam nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można taką pastę łączyć z różnymi dodatkami, kwestia smaku :)

      Usuń
  9. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty! W szczególności jajeczną, albo po prostu twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, ale ten który pokazujesz wygląda równie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię pastę jajeczna. Pożywna i pyszna :)

      Usuń
  10. Suszone pomidory to szalony pomysł, ale do makreli pewnie pasuje jak ulał! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla mnie to świetne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm wygląda przepysznie :)
    Jak ja dawno nie jadłam makreli.. Zjadłabym taką kanapkę, albo dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba musi być bardzo słone - makrelę lubię ze świeżymi pomidorami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ogóle nie jest słone. Czysty i naturalny twaróg neutralizuje smak makreli, która w moim przypadku nie jest słona. Do tego kilka suszonych pomidorów, które też nie są słone. Domownicy nawet taką pastę doprawiają, bo dla nich jest za mało słona :)

      Usuń
  14. Zupełnie inna niż ta, którą ja robię, do tego mam suszone pomidory w lodówce, więc chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  15. omomom.... Mam wszystkie składniki, muszę zrobić jutro do śniadania.

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.