Ryżowy mix warzywny :)

14:08

Witajcie :)
W dzisiejszym poście mam dla Was smakowite danie, które świetnie sprawdzi się jako posiłek na ciepło, ale także jako lunchbox do pracy, czy na uczelnię.
Ryżowy mix warzywny oferuje bogactwo składników odżywczych, niezwykły aromat i smak, a także dużą dawkę energii.


Składniki :
  • 100 g brązowego ryżu
  • cukinia
  • pół cebuli
  • 3 rzodkiewki
  • duży kawałek papryki marynowanej/konserwowej
  • kiełki brokuł
  • dwa ogórki kiszone
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka gałązek kopru
  • nasiona słonecznika
  • pestki dyni
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
1. Ryż gotować według przepisu.
2. Na patelni podgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulę.
3. Dodać umytą i pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Dolać trochę wody i dusić pod przykryciem.
4. Gdy cukinia będzie miękka, wyłączyć gaz, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone rzodkiewki, ogórki, posiekaną natkę pietruszki, posiekany koper, nasiona słonecznika, pestki dyni oraz kiełki brokuł.
5. Na patelnię dodać ugotowany i odcedzony ryż.
6. Polać całość dwoma łyżkami oliwy i wymieszać.
7. Całość doprawić ziołami, solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO ! :)
P.S.: W dalszym ciągu staram się kupować sobie kwiaty i jak dotąd ciągle otaczają mnie piękne i pachnące kompozycje :)

You Might Also Like

20 komentarze

  1. Żywe kwiaty zawsze są piękną dekoracją, uwielbiam się nimi otaczać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O świetna sałatka na przesilenie wiosenne.

    Pietruszka - bogactwo witaminy C i żelaza niehemowego, pestki dyni, słonecznika i oliwa z oliwek to świetne źródło bardzo zdrowego tłuszczu, a cebula to posiadacz jednego z najlepszych przeciwutleniaczy - kwercetyny, czyli żyć i nie umierać, ale jeść takie rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie zastosowałaś z miłą chęcią wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przesmacznie! Talerz zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam brązowy ryż, do tej pory mieszałam go tylko z soczewicą i cebulką (ps polecam) ale Twój talerz wygląda genialnie! wiosennie:) muszę pokombinować z nowymi połączeniami, do lunchboxa byłby w moim przypadku taki ryżek idealny!:) ps ale mi się kiełków zachciało, na szczęście w kwietniu przyjedzie do mnie dostawa nasionek i zacznę domową produkcję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak kolorowo, wiosennie i pysznie :D a kwiaty też muszę sobie zacząć kupować :-) od razu weselej się robi :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale wiosenny post :-D Aż chce się jeść warzywa :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co jak co ale taką sałatką to jak najbardziej byś nas udobruchała :D

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne i inspirujące zarazem :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka, właśnie mam taką propozycję obiadową, ściągnę jak dojdę do tego menu, wygląda obłędnie !: )

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgadzam się, idealny przepis na wiosnę. Nie próbowałam połączenia ryżu z rzodkiewką, muszę przetestować :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm.. To danie prezentuje się wyśmienicie. ;)
    A żywe cięte kwiaty uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Apetyczne i do tego w sam raz na moment, gdy nie ma się pomysłu na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie dania, to ja uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie kolorowe dania, nie można od nich oczu oderwać, a co dopiero gdy się je je :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale kolory! Takie wiosenne! A danie na pewno jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda bosko, wiosna na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.