Pesto jarmużowe + sałatka buraczkowa

12:56

Witajcie :)
Wyższa temperatura i słońce przedzierające się coraz odważniej przez chmury powodują, że mam ochotę głównie na lekkie, zdrowe i kolorowe dania. Dlatego mam dla Was dzisiaj dwa bardzo szybkie, proste i lekkie przepisy, które wpisują się w wiosenną aurę :)

Składniki :

  • duża garść jarmużu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • trochę soku z cytryny
  • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie :
    - suszone pomidory
    - ulubiony sos
    - czosnek
    - parmezan
    - nasiona, pestki
    - ulubione przyprawy
Wszystkie składniki zmiksować, doprawić, wymieszać.
U mnie pesto + kiełki brokuł + por + ogórek i pomidor


JARMUŻ
  • zawiera dużo błonnika - 5,6 g w 100 g
  • źródło białka - 3,7 g w 100 g
  • bogactwo wit. A, wit. K, wit. C, kwasu foliowego, wapnia
  • źródło składników mających właściwości antynowotworowe
    i przeciwutleniające

Składniki :
  • duży ugotowany burak
  • jogurt naturalny
  • pęczek koperku
  • cebulka czerwona
  • pestki dyni
  • sól, pieprz
Buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek umyć i drobno posiekać, cebulkę obrać i posiekać. W misce wymieszać buraki, jogurt naturalny, koperek, cebulkę, pestki dyni i doprawić całość do smaku.


Jakie produkty królują u Was na wiosnę ? 
Macie inne pomysły na wykorzystanie jarmużu ? 
Lubicie buraczki ? 
:)
Emilia

You Might Also Like

26 komentarze

  1. Emilka jak u Ciebie wiosennie, powiem Ci szczerze, że dla mnie jarmuż to tylko w koktajlu. Raz jadłam w knajpie jakieś cipsy z tego, smakowały. Jednak sama nie mam pomysłu na zastosowanie jego. A w lodówce mam tego dużo, także dziś zrobię pesto z ulubionym tagliatelle :) buźka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam właśnie o chipsach z jarmużu, ale jeszcze nie próbowałam. Rzeczywiście w koktajlu smakuje najlepiej, jeszcze z owocami, które dodadzą słodkiego smaku :) pesto z tagiatelle będzie pysznie smakować, sama muszę zrobić pesto już nie na pieczywo, ale z makaronem i wtedy dodam parmezan i suszone pomidory :)
      :*

      Usuń
  2. Pesto jarmużowe brzmi naprawdę dobrze, zwłaszcza, że uwielbiam klasyczne bazyliowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasyczne są pyszne, ale czasami trzeba urozmaicić smaki :)

      Usuń
  3. mmm... bardzo fajne połączenie. I to pesto jarmużowe... :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka buraczkowa skradła moje serce, chyba muszę skosztować. ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Z jarmużu robiłam chipsy:) wyszły super tylko troszkę przypaliłam:) buraki uwielbiam- najbardziej w zupie oraz sałatkę jaką mój Luby robi z resztek buraków z zupy- ściera je- dodaje śmietanę i doprawia- nie jest niskokaloryczna ale pyszna! a Twoja kanapka wygląda wspaniale i tak wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam o chipsach i czuję po opiniach, że warto spróbować :)
      Buraczki uwielbiam i w zupie też są dla mnie świetne.
      Dziękuję ! :)

      Usuń
  6. oooo mniam mniam ;)

    http://sk-artist.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. I co by tu wybrać. Pesto czy buraczki? :D Prezentują się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej jednego dnia zjeść pesto, a drugiego buraczki :)

      Usuń
  8. Ja ostatnio non stop jadłabym buraki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ah ten jarmuż!
    Zostawiłam ostatnio przy kasie, bo brakowało kodu a kasjerka nie mogła się dodzwonić do obsługi. Wtedy mi się śpieszyło, teraz żałuję bo kosztował 2.99 za 500g!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiosenne i zdrowe przepisy! Na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Om.... zjadła bym wszystkie :) Tak kolorowo, wiosennie i ta pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie kolorowe, lekkie, zdrowe i pyszne :) Bardzo fajne przepisy, dzięki :):)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajne i kolorowe przepisy. Przepis na pesto przyda się na pewno do ziemniaczków pieczonych.

    OdpowiedzUsuń
  14. Sałatka buraczkowa mnie zachwyciła. Będę próbować!

    OdpowiedzUsuń
  15. wow, jakie kolory. ekstra...a ta sałatka buraczkowa może być bez cebuli? czy wyjdzie mdła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być bez cebuli. Kwestia gustu i przypraw :)

      Usuń
  16. Pesto jarmużowe? To coś nowego :) Czasami mam ochotę schwycić w Biedronce jarmuż, ale w sumie poza koktajlami zawsze brakowało mi na niego pomysłu i stwierdzałam, że może innym razem... Teraz będę mieć w pamięci ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.