Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

17:17


Witajcie :)
Zapraszam Was na danie, które wydobywa nowy smak szpinaku, zachwyca aromatem oraz przenikającymi się akcentami szpinaku, pomidorów, czosnku. Ta kompozycja w połączeniu z makaronem z pszenicy durum stanowi pyszne, zdrowe i sycące danie :)

Składniki :
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 200 g makaronu fusilli z pszenicy durum
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 8 suszonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Ugotuj makaron według przepisu. W tym czasie :
Umyj szpinak.

Na patelni podgrzej trochę oliwy z oliwek i dodaj posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, przełóż ją do miseczki i odstaw na bok.
Na tę samą patelnię wrzuć szpinak, dolej trochę wody i duś pod przykryciem, aż szpinak się "skurczy".
W tym czasie obierz czosnek, pokrój drobno suszone pomidory. Gdy szpinak już się "skurczy", dodaj do niego suszone pomidory, cebulę (wcześniej zeszkloną) i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Dopraw do smaku, wymieszaj dokładnie.
Można odcedzony makaron wymieszać na patelni z farszem lub nałożyć farsz bezpośrednio na ułożony na talerzu makaron albo część farszu wymieszać z makaronem na patelni, a pozostałą część wyłożyć na wierzch makaronu na talerzu :)

SMACZNEGO ! :)
Lubicie szpinak ? Z czym go łączycie ? :)

You Might Also Like

42 komentarze

  1. Wygląda przepysznie. Ciekawe czy w tym wydaniu szpinak zasmakowałby mi bardziej. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) zawsze warto sprawdzić nowe smaki :)

      Usuń
  2. Akurat mąż dziś mówił po pracy, że mój kurczak z ryżem w sosie jogurtowym drażnił jego kolegów a oni jak mają już coś ugotowane do pracy to makaron ze szpinakiem hahaha :D ale wygląda dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super post i przepis. :-) Wygląda bardzo apetycznie. :-)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie: http://www.fitnesswomen.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne danie! Robię podobne, ale z świeżą rukolą, suszonymi pomidorami i kozim serem - mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sama nie wiem, czy lubię... w dzieciństwie nie lubiłam, ale po ciąży tak mi się wszystko pozmieniało, że cały czas uczę się siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz zatem na nowo wszystkiego spróbować i odkryć nowe smaki :)

      Usuń
  6. Kocham szpinak <3 Najbardziej lubię właśnie z makaronem, albo do sałatek :D O! I do koktajli :D
    Twoje danie wygląda pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak + sałatka <3 Z koktajlem nie próbowałam, ale czuję, że to świetne i zdrowe połączenie :)
      Dzięki :D

      Usuń
    2. Szpinak+cytrusy pycha :D!

      Usuń
  7. uwielbiam i makarony i szpinak! ale ich połączenia jeszcze nie próbowałam. ostatnio zajadam się makaronem z sosem carbonara- moje nowe odkrycie, plus makaron z pietruszkowym pesto i makaron z tuńczykiem:) właśnie planuję notkę z tymi 3 w roli głównej ale jako że w lodówce świeży szpinak to może i 4 danie dorzucę?:)tylko nie mam suszonych pomidorów a tu w Norwegii są na wagę złota więc nie wiem czym można zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron z pietruszkowym pesto uwielbiam :) Czekam zatem na Twój post z tymi składnikami :) Suszone pomidory dodają właśnie takiego super smaku, który przełamuje mdły smak szpinaku, ale może sprawdzi się papryka marynowana, albo papryczka chili, coś co jest wyraziste w smaku :)

      Usuń
  8. Połączenie idealne :) Już wiem co robię na obiad w weekend. Mam makaron z cieciorki sprawdzi się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, makaron z cieciorki to pyszny składnik dania :)

      Usuń
  9. Kocham wszystko :o... uwielbiam, mogłabym jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mamy wspólnych ulubieńców (też mogłabym jeść codziennie) :)

      Usuń
  10. Kolorowo na tym talerzu! :) Szpinak jadła do tej pory kilka razy i ciężko jest mi stwierdzić czy go lubię, czy też może nie. Wszystko zależy od tego, jak jest przyrządzony i czy (chyba) został dobrze przyrządzony - sama nigdy nie robiłam. Niemniej jednak jako fanka wszelkich dań z makaronem podejrzewam, że to zaproponowane przez Ciebie mogłoby mi całkiem zasmakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko to kwestia właśnie przyrządzenia, przyprawienia, dodatków. Kiedyś mi nie smakował, ale po kilku próbach doszłam do idealnego dla mnie smaku :)

      Usuń
  11. Wygląda obłędnie, uwielbiam szpinak, uwielbiam makaron - więc z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szpinak najczęściej jemy taki świeży wrzucony do gorącej zupy pomidorowej :D Uwielbiamy to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaskakujący sposób na szpinak, do wypróbowania :)

      Usuń
  13. Ja bym dodała czosnek razem z cebulką a na koniec dodała jeszcze odrobinę sera pleśniowego typu blue czy gorgonzola.
    Uwielbiam makaron ze szpinakiem i szpinak w ogóle, ale tylko baby

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie bardzo przepadam za szpinakiem, ale w zestawieniu z suszonymi pomidorami może być świetny. W ogóle mam takie "zajawki" na suszone pomidory i często je jem w zestawieniu z serami pleśniowymi (choć ich niestety jeść nie mogę).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory suszone są tak pyszne, że mogłabym je jeść na okrągło, a w połączeniu ze szpinakiem dają naprawdę ciekawy smak :) Serów pleśniowych niestety nie lubię, ale też musi być to pyszne połączenie.

      Usuń
  15. Dobry pomysł! A ja, jako, ze nie przepadam za makaronem wykorzystam go do kaszy jaglanej. Ta świetnie pasuje do szpinaku z czosnkiem, a teraz jeszcze wzbogacę danie o suszone pomidory.

    OdpowiedzUsuń
  16. Yummy post

    Follower # 23
    Following you. Hope you will follow my blog
    Will feel happy to see you on my blog.xx
    beautydrugs.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeden z moich ulubionych sposobów na makaron:)
    https://sweetcruel.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. idealne danie dla mnie i jak pysznie wygląda :-)

    z przyjemnością obserwuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. The post is fantastic! I love it so much:)
    Have a nice day!

    www.theprintedsea.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię szpinak i bardzo lubię to połączenie z suszonymi pomidorami, dziękuję za przypomnienie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszności i jakie ładne zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  22. warto dodać masła do szpinaku i gałki będzie smaczniej :)

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.