Spaghetti Napoli po mojemu :)

17:43


To jest potrawa, którą przygotowuję zawsze wtedy, gdy wracając do domu, nie mam już chęci, aby spędzić reszty dnia w kuchni, ale chcę szybko zjeść coś, co będzie nie tylko smaczne, ale i proste w przygotowaniu, a do tego nie będę miała poczucia, że w pośpiechu zjadłam coś niezdrowego. Ponadto jest to danie, które rozgrzewa, syci i poprawia mi humor, przywołując najlepsze uczucia i wspomnienia. Polecam każdemu, kto lubi taki zestaw składników skomponowany w pyszny i zbalansowany posiłek :)

SPAGHETTI NAPOLI PO MOJEMU
 
Czas przygotowania - ok. 25 minut.

- 100 g makaronu spaghetti z pszenicy durum
- 3 pomidory
- 1 duża łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- świeża natka pietruszki
- odrobina soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól, pieprz / ulubione przyprawy

Makaron gotować według przepisu. Na patelni z głębokim dnem lub w garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i dusić ją z odrobiną wody przez ok. 5 minut tak, aby zmiękła. Gdy cebula się udusi, dodać pomidory pokrojone w kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, cukier i koncentrat. Wszystko wymieszać i gotować ok. 10 minut. Następnie doprawić do smaku. Jeśli sos byłby za gęsty, można dodać 2-3 łyżki wody. Ugotowany i odcedzony na sitku makaron dodać do sosu i wszystko dokładnie wymieszać albo makaron ułożyć na talerzu i dopiero wtedy polać go sosem. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.



 

SMACZNEGO ! :)

You Might Also Like

22 komentarze

  1. świetny przepis :) Uwielbiam spaghetti napoli <3 aż zgłodniałam od patrzenia na zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! też bardzo lubie spaghetti, robię obowiązkowo raz na 2 tygodnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, u mnie też jest obowiązkowym punktem w menu :)

      Usuń
  3. Właśnie jestem głodna, a tutaj takie cuda :) Narobiłaś mi ochoty na to pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos robi się w bardzo podobny sposób jak bazę do mojego "popisowego" spaghetti z tuńczykiem ;) A zatem musi być bardzo, ale to bardzo smaczne! I faktycznie dużą zaletą jest to, że danie to robi się tak szybko. Często mam ochotę na coś dobrego, a nie chce mi się stać nad garami, więc takie spaghetti to rozwiązanie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No nie pogadasz, wygląda cudownie <3 a na pewno smakuje jeszcze lepiej

    OdpowiedzUsuń
  6. ja za makaronami nie przepadam ale polecę chłopu danie owe:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super! Ja robię bardzo podobnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dodałam do swoich przepisów na pewno spróbuje i napiszę jak mi poszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) koniecznie daj znać jak wyszło :)

      Usuń
  9. uwielbiam makarony to po pierwsze, a po drugie spaghetti to makaron najlepszy z najlepszych, jeszcze ten sos! jak samemu go wykonasz bez żadnych słoików czy proszków to smakuje to pysznie ze no nie moge! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, a swój własny sos jest najlepszym dodatkiem do pysznego makaronu :)

      Usuń
  10. W te wakacje zrobiłam sos pomidorowy z pomidorów, takich prawdziwych, polnych. Cudowny, podawałam z samym makaronem, bez mięsa, sera... Cudowny, czekam na kolejne wakacje ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos z takich pomidorów prosto z natury to musi być cudo :) chętnie poznałabym ten smak :) wtedy nie potrzeba niczego więcej, bo samo w sobie jest esencją smaku :)

      Usuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.