Pyszna rolada jabłkowa z cynamonowym akcentem :)

15:47


Uwielbiam chwile, kiedy zaczynam czuć niesamowity zapach ciasta, które właśnie piecze się w piekarniku :) spoglądam wtedy przez szybkę na moje dzieło i z niecierpliwością patrzę na zegarek, wyczekując momentu, kiedy będę mogła zobaczyć końcowy efekt moich kulinarnych starań. Staram się wszystko zrobić dokładnie, aby chwile spędzone w kuchni, nie poszły na marne, a moi domownicy mogli cieszyć się ze mną słodkimi chwilami beztroski. Potem już tylko możemy zatopić się w cudownym smaku i aromacie mojego deseru, które zachwyca delikatnością, puszystością, prostotą wykonania i wspaniałym smakiem :)
Rolada jabłkowa to prosty i szybki przepis na małe cudo, które urzeka smakiem pieczonego jabłka, które w towarzystwie delikatnego ciasta i cynamonu, stanowi pyszną i wyjątkową całość.

ROLADA JABŁKOWA Z CYNAMONOWYM AKCENTEM

- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jabłek
- cynamon
- sok z cytryny
Białka ubić, dodając pod koniec cukier. Dodać również żółtka oraz przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać całość. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na blaszce wyłożyć pergamin, rozłożyć starte jabłka, skropić sokiem z cytryny i posypać je obfitą ilością cynamonu. Na jabłka wylać przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec na złoty kolor w ok. 180 st. C.
Po upieczeniu wyłożyć ciasto "do góry nogami" na suchą i czystą ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć ciasto w roladę.



SMACZNEGO ! :)

You Might Also Like

17 komentarze

  1. Wygląda pysznie :D muszę kiedyś spróbować, tylko jestem ciekawa czy wyjedzie mi w wersji bezglutenowej :O :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to taki uniwersalny przepis i można stosować różne zamienniki. Jak spróbujesz, daj znać, czy się udało :D

      Usuń
  2. Omn omn omn jadłabym ♥ A nie mogę jeść słodkiego, bo przegram zakład, a póki co tak dobrze mi idzie! Także uciekam stąd, ponieważ niebezpiecznie naszła mnie ochota na takie pyszności jak ta rolada :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętam o Twoim zakładzie i wcale nie namawiam Cię do przegranej :D ale jak już się zakład skończy, to może się skusisz :)

      Usuń
  3. Wygląda świetnie :). Z chęcią bym sobie coś takiego zrobiła. Uwielbiam każdy wypiek, który ma w sobie cynamon ;)).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też i zawsze sypię tyle cynamonu ile się tylko da :)

      Usuń
  4. Iście jesienny przepis. Cynamon to nieodłączny element jesieni. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką roladę to bym zjadła :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę koniecznie zrobić <3 uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj moje smaki na jesień jabłka + cynamon :) muszę kiedyś koniecznie wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawie wygląda! Muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. gdybym była facetem oświadczyłabym Ci się

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja babcia dzisiaj taką zrobiła :D

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.