Kotlety z ciecierzycy - zdrowe, pyszne, lekkie :)

16:08

Od bardzo dawna przymierzałam się do ciecierzycy. Zastanawiałam się, jak mogłabym ją wykorzystać, co z niej przygotować i czy nie wydam pieniędzy na marne, gdy okaże się, że mój kulinarny eksperyment jest niejadalny :) Tym razem jednak bez większych kalkulacji zamoczyłam ciecierzycę wieczorem, a myślenie nad szczegółami przepisu zostawiłam sobie na następny dzień.

Postanowiłam zrobić kotleciki z ciecierzycy z dipem jogurtowym. Bardzo chciałam wprowadzić ten produkt do swojego menu ze względu na znane wszystkim niezwykłe wartości odżywcze "grochu włoskiego", który nie jest obcy wegetarianom :)

Wartości odżywcze w 100g ciecierzycy
 
Wartość energetyczna 1284 kJ / 305 kcal
Tłuszcz 5,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 36 g
w tym cukry 2,6 g
Białko 21 g
Błonnik 16 g
 
Ponadto ciecierzyca jest źródłem żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Ma zatem zbawienny wpływ na kondycję naszych włosów, skóry, paznokci, a także według naukowców korzystnie wpływa na płodność. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na narządy wewnętrzne. 
 
Kotlety z ciecierzycy
 
25 dag suchej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
 
Ciecierzyce opłukałam i namoczyłam na ok. 12 godzin w trzykrotnie większej ilości wody.
Następnego dnia odcedziłam ją i zmiksowałam z czosnkiem. Mój blender nie jest tak mocny, jak myślałam i musiałam miksować etapami - po kilka łyżek cieciorki. Potem dodałam posiekaną cebulę, mąkę zmieszaną z sodą, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wymieszałam dokładnie całość i doprawiłam. Na patelni rozgrzałam warstwę oleju i smażyłam drobne kotleciki, aż uzyskały brązowy kolor.
 
Odsączone na papierze kotleciki podawałam z dipem jogurtowym : jogurt naturalny wymieszany z solą, pieprzem i natką pietruszki. Wyszły naprawdę przepyszne ! :)
 
 
 
 
SMACZNEGO ! :)



You Might Also Like

25 komentarze

  1. Z ciecierzycy robiłam tylko hummus, ale takie kotleciki to super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze, już jakiś czas temu kupiłam sobie ciecierzycę, ale na razie nie zdecydowałam się, żeby jej spróbować. Nie mam śmiałości :D Jaka jest w smaku?

    OdpowiedzUsuń
  3. Trudno mi określić jej smak, który mnie naprawdę zaskoczył... jest taka łagodna, ale też wyrazista :D musisz spróbować sama, bo nie potrafię nazwać tego smaku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra, zaciekawiłaś mnie łagodną i wyrazistą :D

      Usuń
  4. Ciecierzycy jeszcze nie próbowałam
    www.puffa.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam ! Jak na razie robiłam z cieciorki tylko ciasto, ale kotleciki wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) no właśnie, ciasto też pewnie byłoby pyszne ;)

      Usuń
  6. Nie robiłam, chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Falafele? :-) Uwielbiam je! Ja namoczoną i surową cieciorkę mielę w maszynce do mielenia mięsa, blender mógłby nie wytrzymać ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, nawet nie wiedziałam, że jest na to nazwa... I znowu dziękuję za cenną wskazówkę :)

      Usuń
    2. Nie ma za co ;-) Można by powiedzieć, że wpadłaś na genialny pomysł :-D

      Usuń
  8. Nigdy jeszcze nie jadłam ciecierzycy... trzeba kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają świetnie! Za mną ciecierzyca także chodzi od dłuższego czasu, nigdy jej nie jadłam i bardzo chciałabym ją spróbować. W związku z tym postaram się wypróbować ten przepis, gdyż wydaje się być akurat na moje siły ;) Dodaję do listy przepisów do wypróbowania, która robi się coraz dłuższa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Mam nadzieję, że będą pyszne :)

      Usuń
  10. Kiedyś jadłam za dużo ciecierzycy, i na długi czas przestałam...chyba nawet bardzo długi. Miałam zrobić ostatnio kotlety z soi ale nie mogę tej soi nigdzie znaleźć, więc te z ciecierzycy do lepszy pomysł :) a Twoje wyglądają tak smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kotlety z soi muszą być ciekawe, jak zrobisz, to pochwal się rezultatem ;)

      Usuń
  11. Robiłam, ale dawno temu. Idę szukać ciecierzycę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciecierzycę, robię z niej zazwyczaj hummus, a podobne kotleciki robię z cukini. Ale ten przepis zapisuję i na pewno wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przymierzam się do hummusu tylko szukam dobrej pasty tahini :) kotleciki z cukinii tez uwielbiam.
      Bardzo się cieszę :)

      Usuń
  13. Aaaa szukałam czegoś takiego! Po świętach na pewno u mnie w kuchni pojawi się to danie!!! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem uzależniona od ciecierzycy a te kotleciki prezentują się wspaniale ! Do zrobienia :) !

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam cieciorkę, wcinam najczęściej tę mniej zdrową z puszki (tylko odcedzam, przepłukuję i wcinam ze szczyptą soli. kotleciki z soczewicy robiłam wiele razy i bardzo sobie chwalę ale z cieciorki jeszcze nigdy! dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.