Kasza kukurydziana - zapomniany skarb ?

17:56

Jakiś czas temu pisałam o kaszy jęczmiennej i moim zachwycie nad wszystkimi kaszami, które są stałym elementem mojej diety, bo jak pewnie wiecie, są niezwykle zdrowe i proste w przygotowaniu, a dodane do potraw stanowią idealne dopełnienie nie jednego posiłku. Kontynuując ten wątek, chciałam Wam nieco przybliżyć kolejną bohaterkę tego cyklu, czyli tytułową kaszę kukurydzianą. Być może część z Was uważa ten produkt za bezwartościowy lub zbyt pospolity, ale postaram się Was przekonać, że ta "papka dla dzieci lub pasza dla kurcząt" jest wartościowym składnikiem, dla którego warto znaleźć miejsce w swoim jadłospisie :)

WARTOŚCI ODŻYWCZE (dla kaszy kukurydzianej w 100g)
 
Wartość energetyczna 1450 kJ/ 342 kcal
Tłuszcz 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,45 g
Węglowodany 72,2 g
w tym cukry 0,9 g
Błonnik 2,3 g
 
Tiamina (wit. B1) 0,51 mg (46 % RWS)
Ryboflawina (wit. B2) 0,37 mg (26 %)
Niacyna (wit. PP) 4,31 mg (27 %)
Witamina B6 0,25 mg (18 %)
Kwas foliowy µg (77 %)
 
Fosfor 124 mg (18%)
Żelazo 4,1 mg (29 %)
 
- zawiera selen, witaminę E, beta-karoten, które chronią przed działaniem wolnych rodników
- odgrywa dużą rolę w profilaktyce miażdżycy
- nie zawiera glutenu
- najlepiej podawać ją z mięsem i warzywami ( jeżeli ktoś nie stosuje diety niełączenia)
- jest lekkostrawna
- zawiera luteinę, która neutralizuje wolne rodniki
- wykorzystywana w krajach latynoamerykańskich m.in. do tortilli
- jest składnikiem rumuńskiej potrawy mamałygi
- przyrządza się z niej polentę, szczególnie we Włoszech
- w krajach karaibskich przygotowuje się kluski z mąki kukurydzianej
 
MOJA WERSJA
 
Osobiście ugotowaną w wodzie kaszę kukurydzianą mieszam z miodem, cynamonem, sezamem, orzechami, rodzynkami itp. Najbardziej smakuje mi w wersji na słodko, ale z dodatkiem soli oraz odrobiną masła stanowi świetny dodatek do dania mięsnego i warzywnego :)
 
 
Tak więc, kasza kukurydziana to kolejny bardzo cenny i myślę niedoceniany w Polsce produkt, który powinien skusić każdego swoimi wartościami odżywczymi, brakiem glutenu, lekkostrawnością i różnymi możliwościami zastosowania w kuchni. Osobiście uwielbiam tę kaszę i polecam wszystkim miłośnikom dobrego jedzenia ! :)
 
Jecie kaszę kukurydzianą ? Jak ją przyrządzacie ? :)


You Might Also Like

25 komentarze

  1. Mniam <3 uwielbiam, a tak dawni nie jadłam! Chyba się niedługo skuszę:)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taką wersję na słodko, moja jest podobna do Twojej tylko bez rodzynek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też często rezygnuję z rodzynek lub w ogóle z bakalii, bo nawet sama jest dla mnie pyszna :)

      Usuń
  3. Ciekawa jestem jej bo nie jadłam :) Jedynie używam czasami mąkę kukurydzianą do zagęszczenia sosu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też używam mąki kukurydzianej do zagęszczania :) lub obtaczania kotlecików :)

      Usuń
  4. Wygląda i brzmi zachęcająco. Ja uwielbiam każdy rodzaj kaszy i ryżu, ale tej jeszcze nie próbowałam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasza kukurydziana, coś mi się nie wydaje żebym ją jadła kiedykolwiek. Taka na słodko można zjeść na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głownie właśnie jadam ją na śniadanie w wersji na słodko lub w ciągu dnia, gdy mam ochotę na małą i słodką przekąskę :)

      Usuń
  6. Chyba nigdy nie miałam okazji spróbować... Nie jest to dosyć popularne danie, a moje zamiłowanie do wszelkiego rodzaju kaszy nie jest zbyt duże, ale w bardzo ciekawy sposób ukazałaś jej przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nie jest to popularne, ale myślę, że warto się skusić ze względu na właściwości, ale i smak :)

      Usuń
  7. Faktycznie zapomniany, bo wieki nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taką kaszę w wersji z orzechami i cynamonem chętnie bym zjadła. Takiej jeszcze nie jadłam, a kaszę kukurydzianą zdarza mi się jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię, ale dawno nie jadłam. Dzięki za przypomnienie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie. Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy jeszcze nie jadłam. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pewnie kiedyś jadłam kaszę kukurydzianą, ale było to dawno temu. A że bardzo lubię kaszę, to będę musiała włączyć ją do mojego kulinarnego repertuaru :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jadłam, ale dzisiaj na obiad jaglana :)
    www.puffa.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja musze się chyba do kaszy przekonać :) i zacząć kombinować ze zdrowymi daniami

    OdpowiedzUsuń
  15. Jadłam ją dosyć dawno temu, ale narobiłaś mi na nią smaku, więc pora to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zjadłabym taką kaszę, ale bez rodzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Po prostu uwielbiam kaszę kukurydzianą. Przyrządzam ją zawsze na słodko- albo z dodatkiem kakao albo z bakaliami.

    OdpowiedzUsuń
  18. przyznam szczerze, że zapomniałam, iż ona istnieje :D

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.