Guacamole po mojemu - czyli awokado jako superfood

12:50

Coraz częściej możemy usłyszeć słowo superfood, które przywołując natychmiastowe skojarzenia, jest przez większość ludzi pomijane. Ja też nie zwracałam kiedyś uwagi na podobne terminy i nie zagłębiałam się w informacjach na podobne tematy. Jednak superfood to nie tylko super jedzenie, ale przede wszystkim zastrzyk zdrowia, energii i długowieczności, który jest nam dany prosto z natury. W erze uprzemysłowienia, wszechogarniających reklam i rosnącego konsumpcjonizmu, łatwo jest nam zapomnieć o tym, co jest tak proste, nieprzetworzone i wyrosło samo bez pomocy dodatkowych substancji. Takie jest superfood, czyli m.in. :

- czosnek
- natka pietruszki
- brokuły
- jagody goji
- kasza jaglana
- kiszonki
- buraki
- awokado
- orzechy
- dynia
- aronia, jagody
- pokrzywa
- siemię lniane
- wiele, wiele innych

Jeżeli interesuje Was dokładniej temat superfood, w internecie, jak i różnych publikacjach, można znaleźć wiele cennych informacji na ten temat. Przykładowe strony poświęcone tej tematyce to :
- świetny artykuł na zaufanej stronie medycznej
- wywiad z dietetykiem 

AWOKADO
Jak już wiemy, awokado to superfood. Dlaczego ?
- zawiera dużo potasu
- jest źródłem witamin i minerałów
- zawiera luteinę i zeaksantynę
- wspomaga wchłanianie likopenu z jedzonych jednocześnie pomidorów
- zawiera bardzo dużo zdrowych kwasów tłuszczowych, głównie kwasów tłuszczowych jednonienasyconych
- najnowsze badania University of Waterloo dowiodły, że nowy lek z awokado może zwiększyć żywotność i jakość życia pacjentów z białaczką
- badacze z Ohio State University dowiedli, że składniki odżywcze pochodzące z awokado, przyczyniają się do zapobiegania poważnym chorobom cywilizacyjnym
GUACAMOLE
Z awokado możemy przygotować m.in. guacamole, czyli pastę wywodzącą się z Meksyku, która świetnie nadaje się jako pasta do kanapek lub dip do różnych przystawek. Tak naprawdę guacamole to jedna wielka wariancja na temat awokado, ponieważ składniki można komponować dowolnie i zależnie od własnych upodobań. Oczywiście jest przepis na tradycyjne i najprawdziwsze guacamole, ale ja przyrządzam je w trochę inny sposób, według własnego gustu :)
GUACAMOLE PO MOJEMU
- dojrzałe awokado
- ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Wydrążony miąższ z awokado, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, zioła, odrobinę soli i pieprzu oraz trochę soku z cytryny miksuję na gładki krem. Tak przygotowaną pastą smaruję kanapki, na które kładę pomidory, sałatę i inne warzywa :)


Awokado, jak i superfoods są naprawdę warte naszej uwagi. Wierzę, że to, co jemy ma kluczowy wpływ na jakość naszego życia, zdrowie, poziom energii i nasze podejście do świata. Warto zainwestować w zdrową żywność, która nie musi być droga. Oczywiście nie wszystkie produkty są tanie, ale metodą substytucji można pozwolić sobie na zakup zdrowych produktów i cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata :)

Co uważacie o superfoods ? Kupujecie awokado ? Jecie guacamole ? Jaka jest Wasza wersja tej pasty ? :)





You Might Also Like

36 komentarze

  1. na pewno skorzystam z przepisu :) jadłam guacamole, ale tylko ze sklepu

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Takie kanapeczki z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie mam szczęścia do awokado. Robiłam dwa podejścia do tego typu pasty i w pierwszym przypadku wyszedł mi proszek - zblendowałam niedojrzałe awokado, brawo ja. W drugim awokado było bez wątpienia dojrzałe, a chyba nawet już przejrzałe. Jak widać, nie umiem trafić w punkt. Zatem nie wiem, czy to, że awokado jakoś średnio mi smakuje to kwestia tego, że nie trafiłam jeszcze na to odpowiednio dojrzałe, czy może po prostu to nie smak dla mnie. Wiadomo, są gusta i guściki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy robiłam pastę z awokado pierwszy raz, też mi nie smakowało, bo wtedy wybrałam mało dojrzałe i nie trafiłam z przyprawami. Kilka prób doprowadziło mnie do idealnego dla mnie smaku :)

      Usuń
  4. Uwielbiam guacamole - robię je z solą, pieprzem i świeżą papryczką chilli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też ciekawa propozycja, z papryczką chili jeszcze nie jadłam :)

      Usuń
  5. Zdrowe odżywianie to sztuka. (Ładnie wygląda xD)
    Mało kto teraz się tak zdrowo odżywia, bo ludzie są zabiegani, a na przygotowanie takiego posiłku potrzeba więcej czasu. Więcej niż np. - wziąć chleb i położyć szynkę.
    Na pewno skorzystam z przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja wersja guacamole ma w składzie suszone pomidory, ale nie ma ziół prowansalskich :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z suszonymi pomidorami musi być pyszne, spróbuję następnym razem :)

      Usuń
  7. Wygląda pysznie! :D ja właśnie zjadłam awokado, ale w wersji na słodko z kakao! :D Guacamole też muszę w końcu kiedyś wypróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, nie jadłam jeszcze na słodko i z kakao :D Czas spróbować nowego smaku! :)

      Usuń
  8. W wakacje robiłam guacamole, uwielbiam je! Dzięki za przypomnienie :) Muszę spróbować Twojej propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak samo:D idę na zakup awokado:D

      Usuń
    2. To udanych zakupów i pysznego guacamole ! :D

      Usuń
    3. na razie kupiłam... orzeszki ziemne xd awokado mi spod nosa ucapili....

      Usuń
    4. Tez kupiłam ostatnio orzeszki ziemne po bardzo promocyjnej cenie w biedronce, więc wykorzystam do moich ulubionych kasz ;)

      Usuń
    5. ja orzeszki miksuję i robię masełko:D

      Usuń
    6. Ooo jeszcze masełko :) :) mniaam

      Usuń
  9. Ostatnio stałam w sklepie i się zastawiałam czy kupować czy nie, bo zawsze jak kupię to zapominam o nim, nie mam czasu i tak leży....a przecież ten przepis jest taki prosty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak mam, że coś kupię, a potem gdzieś mi umknie dany produkt między codziennymi posiłkami i tak leci czas, zanim go wykorzystam. Przepis rzeczywiście bardzo prosty i pyszny :)

      Usuń
    2. Tak, pyszny :) zrobiłam go w weekend, dzięki za przepis bo inaczej bym się pewnie nie zabrała do tego :)

      Usuń
    3. Cieszę się, że przepis Ci się przydał. Mam nadzieję, że Ci smakowało :)

      Usuń
  10. Mmmm, wygląda przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam awokado! Najczęściej robię z odrobiną soku z cytryny, pieprzem, solą, czerwoną papryką i dużą ilością czosnku :D

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam awokado! dlaczego jeszcze nie zrobiłam nigdy guacamole? sama nie wiem.
    www.puffa.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Ahhh uwielbiam awokado :) szczególnie w postaci guacamole :) tylko ja zawsze kroję pomidora w kosteczkę i dodaję do pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam guacamole, a awokado dodaje tylko do szejków owocowych, chetnie kiedys wypróbuję taki przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwieeelbiam awokado! nie wyobrażam sobie świata bez niego :D muszę spróbować twojego przepisu bo wciąż nie znalazłam tego idealnego na guacamole :3

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam avokado pod różną postacią. Z miłą chęcią wypróbuję twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Guacamole uwielbiam, ale nigdy nie próbowałem robić go z ziołami - muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Emilia Koziarz. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Prawa autorskie

Uprzejmie informuję, że nie wyrażam zgody na kopiowanie, publikowanie, rozpowszechnianie i/lub modyfikowanie zdjęć wykonanych przeze mnie oraz moich artykułów bez mojej zgody.